Επανεκκίνηση φαίνεται πως επιδιώκει να κάνει, ύστερα από μια «μακρά προεκλογική περίοδο», ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έκανε δηλώσεις, φανερά ανακουφισμένος από τα αποτελέσματα της κάλπης των ενδιάμεσων εκλογών.

Παρόλο που «το κόκκινο κύμα δεν ήρθε», όπως ο ίδιος επισήμανε, «καρφώνοντας» εμμέσως τις δημοσκοπικές εταιρείες, το οριακό προβάδισμα των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία και η επικράτησή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν προέκυψαν ανώδυνα για το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο δεν «παραδίδει τα όπλα», όπως τόνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκρυψε ότι επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, παρότι τα ποσοστά δημοτικότητας και αποδοχής των πολιτικών του παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά.

Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν ερμήνευσε την αγωνία εκατομμυρίων Αμερικανών για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, με βάση την καθυστέρηση της υλοποίησης σειράς μέτρων που έχει νομοθετήσει για την αντιμετώπισή τους, ενώ απάντησε ότι δεν σκοπεύει να μεταβάλει δραστικά το μείγμα της πολιτικής του, διότι μέλημά του αποτελεί η επάνοδος της κανονικότητας στην Αμερική, η οποία είναι η μόνη χώρα που εξήλθε ισχυρότερη από τις διαδοχικές κρίσεις, όπως είπε.

Παράλληλα, όμως, επικαλέστηκε τις πρωτοφανείς κρίσεις, αλλά και το νωπό εκλογικό αποτέλεσμα, προκειμένου να απευθύνει άνοιγμα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά πως η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία δεν συνιστά «λευκή επιταγή», χρησιμοποιώντας δηλαδή την πάγια έκφραση των Ρεπουμπλικανών για το θέμα, τείνοντας με αυτόν τον τρόπο χείρα φιλίας προς τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε δύο φορές να περιγράψει ως μικρή μειοψηφία εντός των Ρεπουμπλικανών τους υποψηφίους που υποστηρίχθηκαν από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, διαχωρίζοντας τον ακραίο λόγο από την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών, τους οποίους χαρακτήρισε «τίμιους».

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του Τζο Μπάιντεν ήταν η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στον εξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς, όπως είπε, οι ΗΠΑ προμήθευσαν το Κίεβο με εκείνον τον εξοπλισμό που δεν θα πυροδοτούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.