Στις 8 Νοεμβρίου διεξήχθησαν οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς, όπως φάνηκε, να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της νεολαίας.

Η «Gen Ζ», όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι, έσπευσε να στηρίξει το κόμμα του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Νational Election Pool (NEP), το οποίο περιλαμβάνει μια κοινοπραξία ειδησεογραφικών πρακτορείων και την ερευνητική ομάδα «Edison Research», οι νέοι ηλικίας έως 29 ετών ψήφισαν «δαγκωτό» το Κόμμα των Δημοκρατικών.

Ακόμη, η βρετανική εφημερίδα «Independent», που επικαλείται τα αποτελέσματα του ινστιτούτου (NEP), σχολιάζει ότι το 63% των ψηφοφόρων αυτής της ηλικιακής ομάδας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στους υποψηφίους των Δημοκρατικών που διεκδίκησαν μία έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ μόλις το 35% προτίμησε να στηρίξει τους Ρεπουμπλικανούς.

Από την πλευρά της η Δημοκρατική βουλευτής Aλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ -ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος- υποστηρίζει ότι είχε προβλέψει ότι ο αριθμός των νεαρών σε ηλικία ψηφοφόρων, που θα ασκούσαν το εκλογικό τους δικαίωμα την 8η Νοεμβρίου, θα ήταν ο προάγγελος μιας «αλλαγής γενεών» στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

«Ο ρόλος των νέων σε αυτές τις εκλογές δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η προσέλευσή τους έπαιξε καταλυτικό ρόλο», σημείωσε στο Twitter, έχοντας μία σαφέστερη εικόνα για τον ρόλο που διαδραμάτισε η αμερικανική νεολαία στην κάλπη.

«Μέχρι το 2024 οι ψηφοφόροι των "Millennials" και της "Γενιάς Ζ" θα ξεπεράσουν τους ψηφοφόρους που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των "Baby Boomers" και άνω, δηλαδή 25 έως 45 ετών. Αρχίζουμε να βλέπουμε τις πολιτικές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής γενεών», έγραψε επίσης η Κορτέζ στην ανάρτηση που έκανε.

Μάλιστα, από την πλευρά του, ο Τζον Ντέλα Βολπ, δημοσκόπος και συγγραφέας του βιβλίου υπό τον τίτλο «FIGHT: How Gen Z is Channeling Their Fear & Passion to Save America», εκτίμησε ότι στις ενδιάμεσες η νίκη των Ρεπουμπλικανών θα ήταν σίγουρη αν δεν υπήρχαν νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι που έσπευσαν στην κάλπη για να υποστηρίξουν τους Δημοκρατικούς.

Αυτό πιστεύει και η Σεριλίν Ίφιλ, πρώην πρόεδρος της «Αμερικανικής Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων» (NAACP). «Καλύτερα να ακούσετε τους νέους ψηφοφόρους. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να σας σώζουν και μετά να σας επιπλήττουν», σημείωσε. 

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές, το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσουν οι Δημοκρατικοί, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της νεολαίας στις εκλογές, είναι αυτό της προσέλευσης: «Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί επί χρόνια τους Δημοκρατικούς υποψηφίους. Οι νεαροί ψηφοφόροι έχουν ορισμένα από τα χειρότερα ποσοστά προσέλευσης όλων των δημογραφικών στοιχείων και φέτος η τάση αυτή δεν διαφοροποιήθηκε», σημειώνουν ειδικοί στο Reuters.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι ηλικίας 18-29 ετών εκπροσωπούν περίπου το 12% του εκλογικού σώματος στις ΗΠΑ.