Ώρα με την ώρα, η αμφιβολία για την αποχώρηση της Ρωσίας πέραν του ποταμού Δνείπερου και η υποχώρηση, που συνεπάγεται την απώλεια της Χερσώνας, στηλιτεύεται ως ήττα, όπως αναφέρει το Al Jazeera. Στην Ουκρανία εννοείται ότι κρατούν πισινή, έχοντας στο μυαλό τους ότι η αποχώρηση μπορεί και να μην είναι μόνιμη, αλλά κατά κανόνα νιώθουν δικαιωμένοι για την αντίσταση που κράτησαν. 

Το αραβικό δίκτυο παρουσιάζει τα δύο στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στους υποστηρικτές του Κρεμλίνου, ενώ το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η κριτική θα «αγγίξει» τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.


Παρά τις διακηρύξεις της Μόσχας ότι η πόλη Χερσώνα θα παραμείνει για πάντα μέρος της Ρωσίας, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέταξε την απόσυρση από τον ποταμό Δνείπερο, παραδίδοντάς την ουσιαστικά στους προελαύνοντες Ουκρανούς, σημειώνει το αραβικό Μέσο.

Σε μια συνάντηση την Τετάρτη που μεταδόθηκε ζωντανά από τη ρωσική τηλεόραση, ο στρατηγός Σεργκέι Σουρόβικιν, ο διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, είπε στον Σοϊγκού ότι ήταν αδύνατο να διατηρηθούν ανοιχτές οι δίοδοι ανεφοδιασμού της πόλης.

Παρ' όλα αυτά, σημειώνει το Al Jazeera, η απόφαση έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από το ζήτημα του ανεφοδιασμού.

Αποφασίστηκε πριν ένα μήνα


Αν και οι Ουκρανοί φοβούνται ότι η απόσυρση είναι παγίδα, μια πηγή που εργαζόταν στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία διοίκηση της κατεχόμενης Χερσώνας υποστήριξε ότι η απόφαση για υποχώρηση ελήφθη πριν από περισσότερο από ένα μήνα.

Κρατώντας την ανωνυμία της, η συγκεκριμένη πηγή υποστήριξε ότι: «Εγώ ενημερώθηκα για αυτή την απόφαση στις 3 Οκτωβρίου».

Στη συνέχεια προσέθεσε: «Ήταν μια πολιτική απόφαση. Υπήρχαν (σημ. ακόμα) πολλά στρατεύματα εκεί – προσωπικά είδα τανκς να μεταφέρονται μέσω του Δνείπερου για μια επίθεση στο Μικολάιβ. Αλλά όλα ακυρώθηκαν μετά από κλειστές διαπραγματεύσεις. Είναι περίεργο. Πρέπει να υπήρχαν συμφωνίες σε πολύ υψηλό επίπεδο».


Οι ισχυρισμοί αυτοί, τους οποίους το Al Jazeera δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα, φαίνεται να συμφωνούν με τις αναφορές που δημοσιεύθηκαν στον εξόριστο ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza τον Οκτώβριο, οι οποίες τόνιζαν ότι η Μόσχα έκανε δηλώσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία.

Αλλά οι δηλώσεις αυτές ήταν ανειλικρινείς, ανέφερε η Meduza, καθώς αποσκοπούσαν στο να επιτρέψουν στις δυνάμεις να ανασυνταχθούν με φρεσκοστρατευμένους για μια επίθεση στις αρχές του επόμενου έτους, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2023.

«Δύσκολη, αλλά σωστή επιλογή»


Οι φιλορώσοι αναλυτές θρήνησαν, όπως γράφει το αραβικό Μέσο, την απώλεια της πρώτης και μοναδικής περιφερειακής πρωτεύουσας που κατακτήθηκε κατά τη ρωσική εισβολή.

Ο Αλεξάντερ Κοτς, πολεμικός ανταποκριτής της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας Komsomolskaya Pravda που ακολουθεί τα ρωσικά στρατεύματα, άρπαξε τις ρωσικές σημαίες πριν οι Ουκρανοί στρατιώτες τις βεβηλώσουν.

«Σήμερα το πρωί, έχοντας δει ότι οι ρωσικές σημαίες είχαν εξαφανιστεί από τα διοικητικά κτίρια της Χερσώνας και έχοντας λάβει αρκετές ισχυρές συστάσεις να περάσουμε στην αριστερή όχθη, αποφασίσαμε να πάρουμε μαζί μας δύο ακόμη σημαίες πριν να μπούμε στο πλοίο», έγραψε ο Κοτς στο Telegram. «Έτσι ώστε όσοι θα χλευάσουν το κρατικό μας σύμβολο να μην το πάρουν». πρόσθεσε.

«Θα κρατήσω το κρατικό σύμβολο μέχρι να επιστρέψουμε για να κρεμαστεί στη θέση του», σημείωσε.

Η απόφαση του Σεργκέι Σουρόβικιν ήταν δύσκολη, αλλά έγινε αποδεκτή και από τον Τσετσένο Ραμζάν Καντίροφ, όπως και από τον αρχηγό της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Ο Σουροβίκιν έσωσε χίλιους στρατιώτες που είχαν πραγματικά περικυκλωθεί», έγραψε ο πρώτος. 


Παρ’ όλα αυτά, ίσως είναι δύσκολο να πειστούν οι υποστηρικτές του πολέμου ότι η «απώλεια» της πόλης Χερσώνα είναι κάτι άλλο από μια ήττα, τονίζει το Al Jazeera.

«Όσο λυπηρό και απογοητευτικό κι αν είναι, δυστυχώς, η υποχώρηση από τη Χερσώνα στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου έχει γίνει πραγματικότητα», έγραψε το δημοφιλές κανάλι Telegram Rybar στους πάνω από ένα εκατομμύριο αναγνώστες του.

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα το παρουσιάσουν τα ομοσπονδιακά κανάλια. Θα χρυσώσουν το πικρό χάπι με καταπραϋντικά λόγια για το πώς «η ιστορία θα βάλει τα πάντα στη θέση τους», για τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, μια φράση για το πώς «όταν τελειώνει ο στρατός, τελειώνει και ο εχθρός» και άλλα μάντρα; Στα μάτια του πληθυσμού, αυτό είναι μια ήττα. Ναι, μια τοπική ήττα. Μήπως αυτό το κάνει πιο εύκολο; Είναι μια απώλεια εδαφών που η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνώριζε ως δικά της», υπογραμμίστηκε.

«Για τουλάχιστον τις επόμενες δύο ημέρες, θα πρέπει να διαβάζουμε, να ακούμε και να παρακολουθούμε πώς η εξαπάτηση και η προδοσία γύρω από τη Χερσώνα θα δικαιολογηθεί και θα εξομαλυνθεί, δηλώνοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε το φερόμενο ως συνδεδεμένο με την ομάδα Wagner κανάλι στο Telegram, Grey Zone.


«Θα πουν ότι ο εχθρός, παρά τις απώλειες που φέρει, οι οποίες ανέρχονται σε χιλιάδες, ήταν έτοιμος να κατακτήσει τη Χερσώνα ούτως ή άλλως. Ίσως θα ειπωθεί κάτι άλλο, ότι αυτό οφείλεται στη βοήθειά τους από τη Δύση», σημείωσε χαρακτηριστικά το ίδιο κανάλι.