Αποσύρθηκε το σύνολο των Ρώσων στρατιωτών από τη Χερσώνα, όπως ανακοίνωσε πριν από  λίγη ώρα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, σε μια σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Χερσώνας στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Στην καθημερινή του ενημέρωση, που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το υπουργείο δήλωσε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στην αριστερή ή ανατολική όχθη του Δνείπερου.

Ακόμα, σημείωσε πως η αποχώρηση ολοκληρώθηκε στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Μόσχας.


Ήδη από το πρωί κυκλοφορούσαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν αρκετά ανοίγματα να έχουν καταστραφεί στη μοναδική οδική γέφυρα έξω από τη Χερσώνα.

Η Ρωσία διέταξε την απόσυρση την Τετάρτη, αφού δήλωσε πως οι προσπάθειές της να διατηρήσει τη θέση της και να προμηθεύσει στρατεύματα ήταν «μάταιες» μπροστά στην αυξανόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

Το υπουργείο ανέφερε, επίσης, την Παρασκευή ότι δεν είχε απομείνει ούτε ένα κομμάτι στρατιωτικού υλικού ή στρατιώτης στη δυτική πλευρά του ποταμού, η οποία περιλαμβάνει την περιφερειακή πρωτεύουσα Χερσώνα, και ότι δεν είχε υποστεί καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της αποχώρησης.

Υψώθηκε η ουκρανική σημαία στη Χερσώνα

Όπως σημειώνει ο «Guardian», εικόνες που κυκλοφορούν δείχνουν ότι μια μεγάλη ουκρανική σημαία υψώθηκε στο κέντρο της Χερσώνας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, πιθανώς από αντάρτες που δραστηριοποιούνται στην πόλη, καθώς οι κάτοικοι παρέμειναν στα σπίτια τους.


Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες άτακτης υποχώρησης των Ρώσων

Εν τω μεταξύ, ο «Guardian» μεταδίδει ότι η υποχώρηση της Ρωσίας από τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας φάνηκε να εξελίσσεται σε χαοτικές σκηνές, εν μέσω αναφορών για εγκατάλειψη τραυματισμένων στρατιωτών, ουκρανικούς βομβαρδισμούς διαβάσεων των στρατευμάτων στον ποταμό Δνείπερο και για άτακτη υποχώρηση των Ρώσων.

Υπολογίζεται ότι 20.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σταθμεύσει στη δυτική πλευρά του Δνείπερου μέσα και γύρω από τη Χερσώνα.

Οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι οι μισοί από αυτούς τους στρατιώτες είχαν αποσυρθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, ενώ πλάνα που αναρτήθηκαν σε ρωσικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πανικό σε ορισμένες μονάδες καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Η γέφυρα Αντονίβσκι, η μόνη κοντινή οδική διάβαση από τη Χερσώνα προς την ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, κατέρρευσε, ανέφερε την Παρασκευή ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ουκρανίας Suspilne, επικαλούμενος τοπικούς κατοίκους.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα τμήμα της γέφυρας Αντονίβσκι να λείπει.

Η επόμενη οδική διάβαση του Δνείπερου απέχει περισσότερα από 70 χιλιόμετρα από τη Χερσώνα.

Δεν είναι, προς το παρόν, σαφές τι προκάλεσε την προφανή κατάρρευση της γέφυρας.