Η επόμενη μέρα από τις ενδιάμεσες εκλογές βρήκε τις ΗΠΑ έτοιμες να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις, καθώς και σε μια σύγκρουση κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των επιγόνων του.

Η σαρωτική επέλαση των Ρεπουμπλικάνων δεν ήρθε τελικά, εξανεμίζοντας τις όποιες πιθανότητες επανόδου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η κάλπη για την ανάδειξη του νέου Κογκρέσου απέκτησε διεθνείς διαστάσεις και επανακαθόρισε εν μέρει το εγχώριο πολιτικό τοπίο.

Κι αυτό γιατί τα φαβορί των Ρεπουμπλικάνων ήρθαν αντιμέτωπα με όλες τις δομικές τους αδυναμίες, μετατοπίζοντας την εσωστρέφεια από το κυβερνών κόμμα στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Μεγάλος ηττημένος στο τέλος μιας μακράς εκλογικής βραδιάς ανδείχθηκε ο «τραμπισμός», καθώς ο εμπνευστής του εισέπραξε σχεδόν καθολικά στην κάλπη την απόρριψη της αμερικανικής κοινωνίας.

Έρχεται η «μεγάλη ανακοίνωση»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024 αύριο, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στο «στρατηγείο» του, το θερινό θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο.

Παρότι το μετεκλογικό σκηνικό διαμορφώνεται συντριπτικά εις βάρος του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να εμμένει στην απόφασή του να διεκδικήσει την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, παρά τη μειωμένη λαϊκή απήχηση των συνοδοιπόρων του και, κυρίως, τη δυναμική του φέρελπι κυβερνήτη των Ρεπουμπλικάνων στη Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος αναδείχθηκε ο απόλυτος νικητής των ενδιάμεσων εκλογών.

Ο 43χρονος κυβερνήτης κατήγαγε εκλογικό θρίαμβο με ασφαλή διαφορά περίπου 20 μονάδων, εκνευρίζοντας τον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος εκτόξευσε τα δηλητηριώδη βέλη του με το «καλημέρα», «υποσχόμενος» πλούσιο θέαμα το επόμενο διάστημα, σε έναν πρωτοφανή λεκτικό κατήφορο.

Σημειώνεται ότι ο Ρον ΝτεΣάντις θεωρείται «μέτριος πολιτικός» από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι Ρεπουμπλικάνοι πιθανότατα θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, έχουν χάσει πολύτιμο έδαφος σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο.

Μάλιστα, έχουν χάσει τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ, η οποία συνιστά το κατεξοχήν νομοθετικό όργανο χάραξης πολιτικής, ενώ το οριακό αποτέλεσμα που πέτυχαν συνολικά ως προς την ανάκτηση της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων «φρενάρει» τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους για πολιτική και κοινοβουλευτική ηγεμονία.