Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δηλαδή, τριάντα εννέα χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία και η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην παράνομη ενέργεια να ανακηρύξουν σε «κράτος» τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα «κράτος» που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα, παρά μόνο από την Τουρκία.

Στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής ενέργειας από μαθητές και φοιτητές και θα γίνει πορεία προς το οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού στη Λευκωσία.

Αντίθετα, στα κατεχόμενα θα γίνει παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία. Την Τουρκία θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας. Όπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα, ο Σέντοπ θα παραστεί στην στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία και θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η ακροβατική ομάδα «Solo Türk» θα πραγματοποιήσει αεροπορική επίδειξη πάνω από την πλατείας Ατατούρκ στην κατεχόμενη Κερύνεια στις 3 το απόγευμα. Επιπλέον, οι φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού «TCG Gediz (F-495)», και «TCG İmbat (P-335)» και «TCG Çanakalle» θα καταπλεύσουν παράνομα στα κατεχόμενα λιμάνια.Στα κατεχόμενα βρίσκεται ήδη ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας, Ναύαρχος, Ερτζιουμέντ Τατλίογλου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διεθνής κοινότητα, όχι μόνο δεν αναγνώρισε το ψευδοκράτος, αλλά με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασε και χαρακτήρισε την ανακήρυξη, ως νομικά άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Παράλληλα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».