Παρ' ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχος της Ουκρανίας από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Τζο Μπάιντεν δεν στηρίζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο αφήγημα ότι ο πύραυλος που έπεσε το βράδυ της Τρίτης στο χωριό Πρζεντοβόφ, στην Πολωνία, είναι ρωσικός

Φαίνεται ότι μια τέτοια κατάσταση κρύβει συνολική διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Κίεβο, αφού ήταν η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «αδειάζει» τον Ζελένσκι. Αν σε αυτό κρύβεται, από τη μία, ένα είδος ανακωχής ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία και, από την άλλη, μια αίσθηση ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έχει υιοθετήσει μια τέτοια στάση προκειμένου να ζητήσει εκ νέου βοήθεια, απομένει να φανεί στην πορεία. 

Οι Ρώσοι, πάντως, συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στις ουκρανικές υποδομές, αφού το πρωί της Πέμπτης πύραυλός τους χτύπησε στο κέντρο της πόλης Ντνίπρο, σκορπώντας για ακόμα μία μέρα τρόμο και θάνατο. Δεκάδες ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν στόχους τόσο στην Οδησσό όσο και στο Κίεβο, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές.


Το Κίεβο επιμένει, πάντως, πως ο πύραυλος στην Πολωνία προέρχεται από τη Ρωσία, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα.  

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν είναι δικός μας πύραυλος. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τους άνδρες με τους οποίους βρισκόμαστε από την αρχή μαζί στον πόλεμο» δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Όμως ο Αμερικανός Πρόεδρος άδειασε τον Ζελένσκι για δεύτερη φορά.

-Πώς απαντάτε στον Πρόεδρο Ζελένσκι που λέει πως ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία δεν είναι ουκρανικός;
-Δεν λένε αυτό τα στοιχεία.

Η δυσαρέσκεια που προκαλεί στην συμμαχία η στάση του Ζελένσκι αποτυπώνεται και σε δημοσίευμα των «Financial Times», που επικαλείται νατοϊκό διπλωμάτη.

Τα μαύρα σύννεφα στην επικοινωνία Κιέβου-Ουάσινγκτον έρχεται να πυκνώσει και δημοσίευμα του CNN, ότι οι δηλώσεις Ζελένσκι περί ρωσικού χτυπήματος στην Πολωνία δυσαρέστησαν τον Λευκό Οίκο.

Τις κρίσιμες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση ο σύμβουλος ασφαλείας του Μπάιντεν ζήτησε από τον Ουκρανό Πρόεδρο να συγκρατηθεί όμως δεν εισακούστηκε, οπότε ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν απάντησε στο αίτημα του Ζελένσκι που ήθελε να του μιλήσει στο τηλέφωνο.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το Κρεμλίνο έκανε για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής άνοιγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες για διάλογο.

«Η Ουάσινγκτον, εάν θέλει, είναι ικανή να φέρει το Κίεβο σε διάλογο, εάν το θέλει, είναι ικανή να κατανοήσει τις ρωσικές ανησυχίες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τα ρωσικά χτυπήματα έχουν αφήσει χωρίς ρεύμα και θέρμανση εκατομμύρια Ουκρανών. Το πρώτο χιόνι που έπεσε στην Ουκρανική πρωτεύουσα κάνει την ζωή των αμάχων ακόμη πιο δύσκολη όσο ο βαρύς χειμώνας πλησιάζει.