Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
tank_turkey
Διεθνή

Επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος»: Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ρωσία για τις επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον Κούρδων σε Ιράκ και Συρία

«Δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε», τονίζουν από την Ουάσινγκτον για τον Ερντογάν

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ , ο ειδικός επιτετραμμένος της Ρωσίας για τον πόλεμο στη Συρία, «η Άγκυρα πρέπει να απόσχει από τη χρήση υπέρμετρης στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή και απαιτείται να αναζητηθεί ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με εταίρους της για την επίλυση της σύγκρουσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ημέρες πριν, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον κουρδικών θέσεων στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε πως θα διατάξει νέα ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη συριακή επικράτεια.

«Ακόμη ένας λόγος»

Αντιδράσεις για τα «χτυπήματα» των Τούρκων υπάρχουν και από πλευράς ΗΠΑ. Ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Φρανκ Παλόνε, τόνισε ότι «ο Ερντογάν έπληξε πολιτικές υποδομές, όπως ένα νοσοκομείο. Πρόκειται για έναν ακόμη λόγο που εργάζομαι ώστε να εμποδίσω την πώληση αεροπλάνων F-16 στην Τουρκία. Το μοτίβο επιθετικότητας του Ερντογάν καταδεικνύει ότι δεν μπορούμε να τον εμπιστευθούμε με αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό». Επίσης, ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να αντιδράσει έντονα.