Η πρόταση που κατέθεσαν μέλη του Δ.Σ. - που είναι προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) - του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης, για την ονοματοδοσία οδών στην συνοικία «15ης Ιουλίου», στην περιοχή Εσενλέρ της ευρωπαϊκής πλευράς της πόλης, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως αν και ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης ελέγχεται από τον πολέμιο του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου ελέγχεται κατά συντριπτική πλειοψηφία από το AKP.

Το Δ.Σ λοιπόν, πρότεινε να δώσει ονομασίες του προέδρου και των υπουργών σε λεωφόρους και οδούς συνοικίας της πόλης. Στη διάρκεια συνεδρίασης του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, προτάθηκε -και τελικά πέρασε- να δοθεί η ονομασία «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» σε κεντρική λεωφόρο της περιοχής και σε παρακείμενες οδούς ονομασίες όπως «Mουσταφά Σεντόπ» (πρόεδρος βουλής), «Χουλουσί Ακάρ» (υπουργός Άμυνας) κ.ά.

kjknk

Η αντίδραση του Τύπου

Η πρόταση έφερε άμεση αντίδραση από την αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Sozcu, η οποία είχε πρωτοσέλιδο με τίτλο: «Προχωρήστε την «Λεωφόρο Ερντογάν» και στρίψτε στην «Οδό Ακαρ». Τουρκία : «Λεωφόρος Ταγίπ Ερντογάν» και οδός «Χουλουσί Ακάρ» σε δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Καταλήγει στο «αδιέξοδο του 2023» εννοώντας τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές, ιδιαίτερα κρίσιμες για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

klmklklmk

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στο Μητροπολιτικό Δημοτικό Συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης, επέκριναν την πρόταση των μελών του AKP προτείνοντας να δοθούν στις οδούς ονομασίες πολιτών που έχασαν τη ζωή τους κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.