Ο Χουλουσί Ακάρ παρουσιάζει τα σχέδια στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος τα εγκρίνει και δίνει εντολή για αεροπορική επίθεση στο έδαφος της Συρίας. Δεν έχει λαλήσει τρεις φορές ο κόκορας και ο «σουλτάνος» αφήνει περιθώρια συνάντησης με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Άσαντ. Το δικαιολογεί, λέγοντας ότι στην πολιτική δεν υπάρχει… μνησικακία!

Εκείνο που δεν διευκρίνισε ο Ερντογάν είναι αν η ενδεχόμενη συνάντηση με τον Άσαντ θα γίνει πριν ή μετά την επερχόμενη νέα εισβολή στη Συρία, την οποία ουσιαστικά προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πέραν των αεροπορικών επιδρομών, ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει ομάδες ανταρτών που αντιτίθενται στο καθεστώς της Δαμασκού από την έναρξη του πολέμου στη Συρία. Η δήλωσή του, ότι είναι «πιθανή» μια συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο, έγινε την Τετάρτη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Σύρο ηγέτη, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους απάντησε: «Είναι πιθανό. Δεν υπάρχει περιθώριο μνησικακίας στην πολιτική».

Ο Ερντογάν, ο οποίος ακόμα και τον Μάιο χαρακτήριζε το καθεστώς Άσαντ «δολοφονικό», δήλωσε πως μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όταν εκπληρωθούν οι «προϋποθέσεις» γι' αυτήν. Ενδεχομένως, όταν η Συρία... παραδοθεί στην Τουρκία. 

Άλλωστε, από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το 2011, οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είναι... ανύπαρκτες. Εδώ υπάρχει μνησικακία. 

Σθεναρά αντίθετη στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011, η Άγκυρα έχει προσφέρει ακλόνητη στήριξη σε συριακές ανταρτικές ομάδες.

Εντούτοις, η Τουρκία, ο στρατός της οποίας έχει ήδη παρουσία στο συριακό έδαφος, στα νότια σύνορά της, έχει αλλάξει τη στάση της απέναντι στη Δαμασκό τους τελευταίους μήνες.

Η Άγκυρα έχει εμπλακεί παράλληλα τους τελευταίους μήνες σε διαδικασίες εξομάλυνσης με αρκετές περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Αιγύπτου.