Στόχος της Άγκυρας είναι πλέον να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου καθώς ο απώτερος σκοπός είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις Αθήνας-Καΐρου. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η θερμή χειραψία ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Μετά λοιπόν την εν λόγω χειραψία η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet σε σχετικό δημοσίευμα υποστηρίζει πως οι κινήσεις προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, θα είναι «πιο έντονες και γρήγορες».

Η εφημερίδα σημειώνει πως στο σύντομο τετ α τετ που είχαν Ερντογάν - Σίσι, παρουσία του εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν μόνιμα τις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες τους.

Παράλληλα, η εφημερίδα σημειώνει πως το επόμενο βήμα θα είναι η επίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Αιγύπτου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σαμέχ Σουκρί αντίστοιχα. «Στο παρελθόν οι Τσαβούσογλου και Σουκρί είχαν συναντήσεις στο περιθώριο διεθνών συναντήσεων. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν αποτελούσε επίσημη συνάντηση και συνομιλία. Τώρα, αναμένεται επίσημη συνάντηση των δύο υπουργών μαζί με αντιπροσωπείες» αναφέρει.

Επόμενη κίνηση θα είναι η ανταλλαγή πρεσβευτών μια και σήμερα οι δύο χώρες εκπροσωπούνται σε επίπεδο επιτετραμμένου σε Κάϊρο και Άγκυρα. Ο νέος Τούρκος πρέσβης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα παραδώσει διαπιστευτική επιστολή του προέδρου Ερντογάν προς τον πρόεδρο Σίσι. «Με αυτό το βήμα, θα υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση» τονίζει η εφημερίδα.

Η αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών είναι ένας άλλος στόχος της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων. Υπολογίζεται πως οι τουρκικές επενδύσεις στην Αίγυπτο απασχολούν σήμερα 60 χιλιάδες άτομα. Μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων τους, Τουρκία και Αίγυπτος -σύμφωνα πάντα με την Hurriyet- σκοπεύουν να υπογράψουν και ενεργειακή συμφωνία, η οποία έχει μελετηθεί διεξοδικά στο παρελθόν. «Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, η θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποδυναμωθεί» γράφει το δημοσίευμα.