Το μαρτύριο για τους κατοίκους της Κίνας συνεχίζεται αδιάλειπτο, είναι ένας εφιάλτης ατέλειωτος, λόγω των συνεών lock down που επιβάλλονται για τον κορονοϊού. Η Αστυνομία συνεχίζει να μην αφήνει τον κόσμο να βγει από τα διαμερίσματά του, σφραγίζοντάς τα. Οι άνθρωποι χάνουν το μυαλό τους. Παραφρονούν. Βγαίνουν στα παράθυρα και επιχειρούν την κεβορκιανή βουτιά στον Βάλτο της Στύγας. 


Ακόμα και στη Γουχάν, από όπου πιθανότατα ξεκίνησε ο κορονοϊός, δεν αντέχουν άλλο. Κάτοικοι θυμωμένοι, βάλουν κατά των Αρχών, αρνούνται πια να ακολουθήσουν τα μέτρα και σπάνε τα οδοφράγματα για να δείξουν την εναντίωσή τους στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων. Οι διαδηλώσεις έχουν πάρει τη μορφή επανάστασης και οι Αρχές χρησιμοποιούν ακόμα και βία. Ο λαός της Κίνας, που βρίσκεται πολύ κοντά στον τρίτο χρόνο lockdown και επιπλέον απαγορεύσεων αυτών που εξαρχής είχε θέσει το Κομουνιστικό καθεστώς που κυβερνά τη χώρα, θέλει την πτώση του Σι Τζινπίνγκ, να νιώσει ελεύθερο. 


Βρίσκει στο απονενοημένο διάβημα αυτήν την τελευταία πράξη ελευθεριότητας. Η μόλυνση από την Covid-19, πάντως, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας. 


Το κύμα διαμαρτυρίας φούντωσε όταν πριν από λίγες ημέρες πυρκαγιά ξέσπασε σε συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι. Από την πρώτη στιγμή, η αγανάκτhση κυρίευσε τους κατοίκους οι οποίοι φώναζαν κατηγορώντας τις Αρχές πως εάν δεν υπήρχαν αυτά τα τόσα αυστηρά μέτρα, ο κόσμος θα είχε προλάβει να βγει από τα διαμερίσματα και να σωθεί.


Τα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ φυσικά δεν διστάζουν. Αναφέρονται σε μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κατακραυγή στην κομουνιστική χώρα, ενώ δεν παραλείπουν να εστιάσουν στο σοβαρό κύμα διαμαρτυρίας κατά του Προέδρου. Η οικονομική πρωτεύουσα Σαγκάη δεν έμεινε άμωμος, καθώς εκεί μεταφέρθηκε το ρεύμα των διαδηλώσεων. «Σι παραιτήσου», φωνάζουν οι διαμαρτυρομενοθ.  Αμέτρητες πορείες. Επίσης, στο Πεκίνο εξεγέρσεις από φοιτητές.

Άλλοι κάτοικοι κρατούσαν λευκά πανό, θέλοντας να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στη λογοκρισία, ενώ πολλοί κυκλοφορούσαν με κεριά και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ουρούμτσι.

Τέτοιοι είδους διαμαρτυρίες είναι πρωτοφανείς για τα κινεζικά δεδομένα, εάν σκεφτεί κανείς ότι σε μια χώρα όπου εφαρμόζεται η βίαιη καταστολή, ο κόσμος διστάζει να εξεγερθεί.

Όπως γράφουν διεθνείς αναλυτές, η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να υποτιμά την επίδραση που έχει η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων στον κόσμο, καθώς δεν υπολογίζει τις συνέπειες της κόπωσης από τα μέτρα.

Οι διαδηλώσεις, όπως παρατηρείται, γίνονται σε κομβικής σημασίας πόλεις. Στην οικονομική πρωτεύουσα, στο μέρος από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση της covid-19, ενώ κινητοποιήσεις γίνονται και μέσα από τα πανεπιστήμια...