Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, αναμένεται να δώσει σήμερα υπόσχεση για τη διατήρηση ή την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία την επόμενη χρονιά, καθώς και να αντιμετωπίσει τους διεθνείς ανταγωνιστές «όχι με μεγάλα ρητορικά λόγια, αλλά με δυναμικό πραγματισμό».

Η στήριξη που παρέχει η βρετανική κυβέρνηση στην Ουκρανία έχει παραμείνει σταθερή, παρά την αναταραχή των τελευταίων μηνών, καθώς η Λιζ Τρας διαδέχτηκε τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, ενώ αμέσως μετά επιλέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Σούνακ.

Ωστόσο, μερικοί Συντηρητικοί βλέπουν τον Σούνακ ως λιγότερο επιθετικό κατά της Κίνας σε σύγκριση με την Τρας, παρά το γεγονός ότι μια προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Σούνακ και του Κινέζου προέδρου, Σι, στην πρόσφατη διάσκεψη του G20 στο Μπαλί δεν πραγματοποιήθηκε τελικά και την προηγούμενη εβδομάδα το Λονδίνο απαγόρευσε την εγκατάσταση καμερών κινεζικής κατασκευής σε ευαίσθητα κυβερνητικά κτίρια.

«Υπό την ηγεσία μου δεν θα επιλέξουμε την κρατούσα κατάσταση. Θα κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», ανέφερε ο Σούνακ σε ένα απόσπασμα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του από την πρώτη σημαντική ομιλία του για την εξωτερική πολιτική.

Ο Σούνακ προγραμματίζει να μιλήσει σήμερα στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι προτεραιότητές του θα είναι «η ελευθερία, η ανοιχτή προσέγγιση και η νομιμότητα».

Υπενθυμίζεται ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν αμφισβητήσει αν η Βρετανία υπό τον Τζόνσον είχε παραμείνει ειλικρινά δεσμευμένη στις νομικές συμφωνίας για το Brexit, με ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Για την Ουκρανία, ο Σούνακ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην πολιτική που ακολούθησαν ο Τζόνσον και η Τρας.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Θα διατηρήσουμε την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας μας τον επόμενο χρόνο και θα παρέχουμε νέα υποστήριξη στην αντιαεροπορική άμυνα», σημείωσε ο Σούνακ.

Τον Σεπτέμβριο, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι είναι η δεύτερη χώρα που παρέχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μετά από τις ΗΠΑ, παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια 2,8 δισ. δολαρίων (2,70 δισ. ευρώ) κατά τη χρονιά που διανύουμε.

Ο Σούνακ θα τονίσει ότι η Βρετανία είναι αναγκαίο να έχει μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση απέναντι στους αντίπαλους και στους ανταγωνιστές της, για τους οποίους δεν θα κάνει ονομαστική αναφορά, σύμφωνα με το απόσπασμα της ομιλίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα, τονίζοντας ότι η Βρετανία θα πρέπει να κάνει «ένα άλμα εξέλιξης» στην προσέγγιση που έχει στην εξωτερική πολιτική της.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε μια πιο δυνατή οικονομία στο εσωτερικό, καθώς αποτελεί τη βάση για την ισχύ μας στο εξωτερικό και σημαίνει, επίσης, ότι ορθώνουμε το ανάστημά μας στους ανταγωνιστές μας, όχι με μεγάλα ρητορικά λόγια, αλλά με δυναμικό πραγματισμό», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σούνακ είχε προηγούμενα περιγράψει την Κίνα ως «μια συστημική πρόκληση», αλλά «και τη μεγαλύτερη κρατική απειλή στην οικονομική ασφάλειά μας».