Ένας θανατοποινίτης αναμένεται να εκτελεστεί σήμερα Τρίτη (29.11.2022) στο Μιζούρι των ΗΠΑ και οι Αρχές δεν επιτρέπουν στη 19χρονη κόρη του να βρεθεί κοντά του κατά την εκτέλεσή του, λόγω της ηλικίας της, με την ίδια να δηλώνει ότι «ραγίζει η καρδιά της».

 Ο θανατοποινίτης είναι ο Κέβιν Τζόνσον, ο οποίος είχε την ίδια ηλικία με αυτή της κόρης του σήμερα, όταν σκότωσε το 2005 έναν λευκό αστυνομικό στα προάστια του Σεντ Λούις στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Καταδικάστηκε σε θάνατο και σε ηλικία 37 ετών θα λάβει θανατηφόρα ένεση στις 18:00 (τοπική ώρα, 2:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) στη φυλακή Bonne Terre.

 Η κόρη του δεν θα μπορεί να βρίσκεται κοντά του, επειδή ο νόμος της Πολιτείας του Μιζούρι καθορίζει τα 21 ως το ελάχιστο όριο ηλικίας για να παρακολουθεί κανείς διά ζώσης μια εκτέλεση. Η Κοριόνσα Ράμεϊ κατήγγειλε τον νόμο στα δικαστήρια, χαρακτηρίζοντάς τον αυθαίρετο και αντισυνταγματικό, όμως δεν έπεισε τις Αρχές.

 «Μου ραγίζει την καρδιά που δεν μπορώ να βρίσκομαι με τον πατέρα μου στις τελευταίες του στιγμές», είπε μετά την απόρριψη του αιτήματός της από ομοσπονδιακό δικαστή, την περασμένη Παρασκευή. «Ήταν εκεί για μένα σε όλη μου τη ζωή, παρά τη φυλάκισή του. Είναι ένας καλός πατέρας, ο μοναδικός γονιός που μου έχει απομείνει», είπε η 19χρονη κοπέλα.

 Παράλληλα, οι δικηγόροι του άσκησαν μια σειρά αγωγών στην προσπάθεια να τον σώσουν όσο πλησίαζε η προθεσμία, ιδίως λόγω υποψιών για ρατσισμό στη νομική διαδικασία. Ωστόσο καμία προσπάθειά τους δεν πέτυχε μέχρι αυτή τη στιγμή.

 Γιατί καταδικάστηκε σε θάνατο ο Κέβιν Τζόνσον

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Κέβιν Τζόνσον πυροβόλησε και σκότωσε έναν λευκό αστυνομικό στις 5 Ιουλίου 2005, 2 ώρες αφότου ο 12χρονος αδελφός του πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ήταν πεπεισμένος ότι η αστυνομία, που ήταν παρούσα τη στιγμή του θανάτου, ήταν υπεύθυνη για τον θάνατό του.

 Έπειτα από μια πρώτη δίκη στην οποία οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για την ετυμηγορία, ο Κέβιν Τζόνσον καταδικάστηκε το 2007 στη θανατική ποινή.

 Ωστόσο, ο εισαγγελέας που είχε αναλάβει την υπόθεσή του -ο οποίος αντικαταστάθηκε το 2019- κατηγορήθηκε ότι αντιμετώπιζε διαφορετικά τους μαύρους και τους λευκούς κατηγορούμενους, γεγονός που ώθησε αυτόν που τον διαδέχθηκε να ανοίξει μια μονάδα που αποσκοπούσε στη διόρθωση πιθανών δικαστικών σφαλμάτων.

 Στο πλαίσιο αυτό, το φθινόπωρο ορίστηκε ειδικός εισαγγελέας για να εξετάσει τον φάκελο του Κέβιν Τζόνσον. Στα μέσα Νοεμβρίου, ζήτησε από το δικαστήριο να αναστείλει την εκτέλεση μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνά του.

 Η έφεσή του, καθώς και ένα παρόμοιο αίτημα που υπέβαλαν οι δικηγόροι του Τζόνσον, απορρίφθηκαν χθες το βράδυ από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μιζούρι. Ο Κέβιν Τζόνσον θα γίνει ο 17ος θανατοποινίτης που θα εκτελεστεί φέτος στις ΗΠΑ.

 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ