Στη γνωστοποίηση ότι κανένα μέλος της σερβικής κυβέρνησης δεν θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 6 Δεκεμβρίου στην Αλβανία, λόγω της «επαίσχυντης» αντίδρασης της ΕΕ στον διορισμό του Νέναντ Ράσιτς ως υπουργού της κυβέρνησης του Κοσόβου, προχώρησε ο πρόεδρος της Σέρβιας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Παίρνεις τον ημερήσιο μισθό σου, ταξιδεύεις με αεροπλάνο, σημειώνεις πώς η Σερβία είναι ένοχη για κάτι και δεν μπορείς να βρεις τίποτα για το οποίο είναι ένοχη η Σερβία. Κανένα πρόβλημα, απλώς κάντε χωρίς τη Σερβία, οπότε ας δούμε τι θα κάνετε και πώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι όταν απευθύνονται στη Σερβία, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ό,τι έχει εγκριθεί στις Βρυξέλλες, εάν έχει γίνει πράξη και να φροντίζουν για τις δηλώσεις τους, να σέβονται τη Σερβία και τους πολίτες της Σερβίας, σύμφωνα με το Euronews Serbia. Μάλιστα, ο Σέρβος πρόεδρος αποκάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, «τρομοκρατικό απόβρασμα», σύμφωνα με το Euractiv, λίγες ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών για το θέμα των πινακίδων.

Απόρροια της όξυνσης της στάσης της σερβικής πλευράς συνιστά ο διορισμός του Νέναντ Ράτσιτς σε θέση υπουργού στο Κόσοβο, ο οποίος αντιτάχθηκε στο κύμα μαζικών παραιτήσεων Σέρβων αξιωματούχων κατά την «κρίση των πινακίδων», τους τελευταίους μήνες.

Ο «άνθρωπος της Μόσχας» επικεφαλής κατασκοπείας της Σερβίας

Σημειώνεται ότι ο Σέρβος πρόεδρος διόρισε χθες στη θέση του επικεφαλής κατασκοπείας της χώρας τον Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος τοποθετείται στους φιλορώσους πολιτικούς, γνωστός ως «άνθρωπος της Μόσχας» στους κόλπους της πολιτικής τάξης της Σερβίας. Ο Αλεξάνταρ Βουλίν, ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν ως υπουργός Εσωτερικών και προηγουμένως κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας, θα γίνει ο νέος διευθυντής της BIA, της υπηρεσίας πληροφοριών της Σερβίας, ανέφερε η σερβική κυβέρνηση σε σχετική δήλωση.