Στα βρετανικά ΜΜΕ δείχνει να πρωτοστατεί το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς καταπιάνονται με τις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, όσο και με την αντίδραση του Ρίσι Σούνακ.
Για την ακρίβεια, τα βρετανικά Μέσα αναφέρονται στην αποκάλυψη ότι ο πρώην Βρετανός ΥΠ.ΟΙΚ., σημερινός πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, έσπευσαν να διακριβώσουν την αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Τι λέει ο Σούνακ

Σύμφωνα με τον «Guardian», ο Ρίσι Σούνακ απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας που θα μπορούσε να εμποδίσει το Βρετανικό Μουσείο να παραδώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα, αφού προέκυψε ότι οι διαχειριστές πραγματοποίησαν μυστικές συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με το μέλλον των αρχαιοτήτων.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την τροποποίηση της νομοθεσίας βάσει της οποίας ένα μουσείο μπορεί να διαθέσει αντικείμενα της συλλογής του μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, θα μπορούσε να αποφασίσει να δανείσει μέρος της συλλογής στην Ελλάδα.

Το Βρετανικό Μουσείο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι επιθυμεί μια «νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», αλλά διευκρίνισε ότι λειτουργεί στο πλαίσιο του νόμου «και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη σπουδαία συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία του κοινού μας παρελθόντος».

«Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον νόμο, ο οποίος εμποδίζει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. Η θέση μας σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει. Οι αποφάσεις που αφορούν τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών είναι θέμα του μουσείου και των διαχειριστών του. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν νομικά στους διαχειριστές του μουσείου, που είναι λειτουργικά ανεξάρτητοι από την κυβέρνηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.

Το No10 υποστήριξε επίσης ότι το κοινό θα δείξει με τη στάση του αν δεν του αρέσει να αφαιρούν τα μουσεία αμφιλεγόμενα αντικείμενα από τις συλλογές τους. Να σημειωθεί πάντως ότι σε έρευνες το τελευταίο διάστημα καταγράφεται στροφή της κοινής γνώμης στη Βρετανία υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

«Είμαι επιφυλακτικός στο να σχολιάζω το πώς συγκεκριμένα μουσεία θα πρέπει να εκθέτουν τις συλλογές τους, νομίζω ότι αυτό είναι δικαιωματικά θέμα των ίδιων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σουνάκ.

«Σαφώς θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις όποιες αποφάσεις τους στο κοινό και το κοινό θα κρίνει με βάση τη στάση που θα τηρήσει αν πιστεύει ότι έχουν τη σωστή ισορροπία», πρόσθεσε.

Οι δύο συναντήσεις Όσμπορν - Μητσοτάκη για τα Γλυπτά

Μάλιστα, η «Daily Mail» επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», που ανέφερε ότι ο κ. Όσμπορν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Νάιτσμπριτζ του Δυτικού Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν για τα Γλυπτά.

Λέγεται επίσης ότι είχαν πραγματοποιήσει για πρώτη φορά «διερευνητικές συνομιλίες» τον περασμένο Νοέμβριο στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη στο Mayfair.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν διέψευσε ότι ο κ. Όσμπορν είχε συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Εκπρόσωπός του δήλωσε: «Το Βρετανικό Μουσείο έχει ζητήσει δημοσίως μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και θα μιλήσουμε με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης, για το πώς θα το προχωρήσουμε αυτό.

Αλλά αναζητούμε νέες θετικές, μακροχρόνιες συνεργασίες με χώρες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο, και σε αυτές περιλαμβάνεται φυσικά και η Ελλάδα».