Ο 71χρονος αυτοπροσδιοριζόμενος ως «πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Οίκου του Ρόις» φαίνεται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στα σχέδια της ακροδεξιάς οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» για την ανατροπή του πολιτεύματος στη Γερμανία, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt», είναι ο ιδιοκτήτης ενός κυνηγετικού καταφυγίου, του Βαϊντμανσέιλ.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι «Πολίτες του Ράιχ» χρησιμοποιούσαν το κάστρο για τις συναντήσεις τους και εκεί συζητούσαν τα σχέδιά τους για το επικείμενο πραξικόπημα. Ο 71χρονος Γερμανός πρίγκιπας διαμένει τα τελευταία χρόνια στο Μάιν της Φρανκφούρτης και συγκεκριμένα στην εύπορη περιοχή Βέστεντ. Η γερμανική αστυνομία έκανε σήμερα το πρωί έφοδο στην πολυτελή οικία του, σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

25 οι συλλήψεις μέχρι στιγμής

Είκοσι πέντε μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής σε εφόδους που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Soko» («Σκιά») περίπου 3.000 άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγκληματικής Αστυνομίας (Bundeskriminalamt) και ειδικών μονάδων, όπως η SEK, σε 137 οικήματα, γραφεία και αποθήκες που ανήκαν σε 52 υπόπτους, σε 11 από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας, αλλά και σε στρατόπεδα της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (KSK) στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Οι έρευνες επεκτείνονται ακόμη στο Κίτσμπιουελ της Αυστρίας και στην Περούτζια της Ιταλίας και στόχος τους είναι τουλάχιστον 52 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις, 71 ετών, και ο πρώην διοικητής της μονάδας αλεξιπτωτιστών Ρούντιγκερ φον Π., 69 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη συλληφθεί.

Ο εξέχων ρόλος της Μπριγκίτ Μαλζάκ

Στην οργάνωση συμμετείχε και η Μπριγκίτ Μάλζακ-Βίνκεμαν, πρώην ομοσπονδιακή βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) και νυν δικαστής στο Βερολίνο, η οποία είναι επίσης αθλήτρια της σκοποβολής και έχει στην κατοχή της «πολλά πυροβόλα όπλα».

Οι επίλεκτες δυνάμεις «SEK» έφτασαν γύρω στις 6 το πρωί στο σπίτι της, στην περιοχή Βάνζεε του Βερολίνου.

Οι αρχές τη συνέλαβαν και, όπως εξηγεί ο γερμανικός Τύπος, συνοδεία αστυνομικών η 58χρονη δικαστίνα μεταφέρθηκε στην Ομοσπονδιακή Αστυνομική Υπηρεσία Εγκλήματος. Σπούδασε νομικά και ήταν μέλος του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD από το 2017 έως το 2021. Ανήκε στην εξτρεμιστική «πτέρυγα» του κόμματος. Μετά την αποχώρησή της από την ομοσπονδιακή βουλή «Bundestag», επέστρεψε στην έδρα της στο περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου.

Μεταξύ των συλληφθέντων και των υπόπτων βρίσκονται ακόμη ένας δικηγόρος, ένας γιατρός, πρώην στρατιώτες και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός της KSK.

Ιδιαίτερο ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση της οργάνωσης φαίνεται ότι έχει διαδραματίσει η οργάνωση συνωμοσιολογίας QAnon, η οποία παρακίνησε τον Ιανουάριο του 2021 τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο στις ΗΠΑ.