Οι ηγέτες της G7, που πραγματοποίησαν σήμερα διαδικτυακή σύνοδο κορυφής, αποφάσισαν τη δημιουργία μιας "πλατφόρμας" για τον "συντονισμό της οικονομικής βοήθειας" προς την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος 'Ολαφ Σολτς.

 "Ο στόχος είναι η κατασκευή γρήγορα αυτής της πλατφόρμας με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων εταίρων", εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος, συγκρίνοντας την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με το σχέδιο Μάρσαλ που εφαρμόστηκε από τις ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Οι ηγέτες της G7 - Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία - συνομίλησαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα της Ουκρανίας.

 Μια νέα διάσκεψη για την υποστήριξη στην Ουκρανία, την επείγουσα βοήθεια και την ανοικοδόμηση της χώρας μακροπρόθεσμα, θα διεξαχθεί αύριο, Τρίτη στο Παρίσι.

 "Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό είναι η ενότητά μας, η αποφασιστικότητά μας, οι οποίες απομόνωσαν τον Ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ Πούτιν) και ζητάμε εκ νέου από τον κ. Πούτιν να σταματήσει τις παράλογες σφαγές στην Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματά του", δήλωσε ο Σολτς, του οποίου η χώρα προήδρευε φέτος της G7.

 Την Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι συνομίλησε διαδοχικά με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να προετοιμάσουν αυτή τη σύνοδο της G7 καθώς και τη διάσκεψη του Παρισιού.

 Σύμφωνα με το Ελιζέ, "αρχηγοί κρατών, αρχηγοί κυβερνήσεων, υπουργοί" 47 χωρών, όπως και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διεθνή συνάντηση.

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την Κυριακή την υποστήριξή του στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

 Αυτές οι σύνοδοι κορυφής πραγματοποιούνται ενώ οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν τις βασικές υποδομές των δημοσίων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να προκαλούν μεταξύ άλλων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση επηρεάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα στον χειμώνα.