Ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι θεωρείται ο «εγκέφαλος» του αποκαλούμενου Qatar Gate. Του σκανδάλου διαφθοράς στην «καρδιά» της Ευρωβουλής, με την Ελληνίδα Εύα Καϊλή να είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα.

Μάλιστα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς, που αποκαλύπτεται από έρευνα της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

Η Εύα Καϊλή γνώρισε τον Αντόνιο Παντσέρι μέσω του Ιταλού συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρι. Οι τρεις τους είναι τρεις από τους κρατούμενους στο Βέλγιο για το σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ στην Ιταλία κρατούνται σε κατ’ οίκον περιορισμό η κόρη και η σύζυγος του Παντσέρι. Μάλιστα, η σύζυγος και η κόρη του, φέρονται να συμμετείχαν «στη μεταφορά δώρων», που έκανε ο Μαροκινός πρέσβης στην Πολωνία, Abderrahim Atmoun. Τα έγγραφα αναφέρουν ακόμη και διακοπές Χριστουγέννων με τιμή όχι μικρότερη από 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το αίτημα έκδοσης του Παντσέρι στις βελγικές Αρχές, που περιήλθε σε γνώση του Politico, τα χρήματα προήλθαν από κάποιον που αποκαλούσαν «γίγαντα», ο οποίος συνδεόταν με μια πιστωτική κάρτα. Και αυτός ο αινιγματικός «γίγαντας» συνδέθηκε με μια πιστωτική κάρτα. Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές σουρεαλιστικές λεπτομέρειες που περιέχονται στο πολυσέλιδο αίτημα έκδοσης από τον Βέλγο ανακριτή που προσπαθεί να αποκαλύψει εάν το Κατάρ και το Μαρόκο αγόρασαν… επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μεγάλο μέρος του ιταλικού Τύπου, τέλος, κάνει αναφορά σε «ύποπτες επαφές» όχι μόνον με Καταριανούς συνομιλητές, αλλά και με εκπροσώπους του Μαρόκου. Τόσο που η οικογένεια του Παντσέρι, πάντα βάσει τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, «φέρεται να μετέφερε δώρα που της δόθηκαν εκ μέρους της χώρας του από τον πρέσβη του Μαρόκου στη Σλοβενία».