Με μια σημαντική επιτυχία των «φιλοδυτικών» υποψηφίων συνεχίζεται ο προεκλογικός αγώνας για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο.

Η Σύνοδος, σε μια κίνηση αποσύνδεσης της εκλογής από εξωτερικούς παράγοντες, αποφάσισε οι αλλοδαποί ορθόδοξοι να μην εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους των ενοριών. Στην ουσία, πρόκειται για αποκλεισμό από την ψηφοφορία περίπου 30.000 Ρώσων πιστών που ζουν στην Κύπρο και για τους οποίους υπήρχαν έντονες αντιρρήσεις.

1_2

Συνολικά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο για τις εκλογές, ήδη έχουν καταρτιστεί οι κατάλογοι και έχουν αναρτηθεί στις ενορίες, ενώ θα ψηφίσουν περίπου 550.000 άτομα.

Η Σύνοδος έδωσε, επίσης, την ευκαιρία και σε όλους όσοι δεν ήθελαν να ψηφίσουν να διαγραφούν από τους καταλόγους, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 18 Δεκεμβρίου και η τελική επιλογή του νέου Αρχιεπισκόπου θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στην όλη διαδικασία δεν μένουν αμέτοχοι οι πολιτικοί, αλλά κυρίως από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ και φυσικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρά το γεγονός ότι ο κ.κ. Βαρθολομαίος με ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση των εκλογών.

Η Μόσχα, λόγω των πολύ καλών σχέσεων που είχε και έχει με μητροπολίτες (Λεμεσού, Ταμασού, Μόρφου), δίνει βάρος στις διαδικασίες, αφού και οι τρεις μητροπολίτες ήταν στην ομάδα που συγκρούστηκε με τον Μακαριστό Χρυσόστομο, όταν αυτός συντάχθηκε με το Φανάρι και αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Για τη Μόσχα, ιδανικός Αρχιεπίσκοπος θα ήταν ο Λεμεσού Αθανάσιος και στη χειρότερη περίπτωση ο Ταμασού Ησαΐας, ο οποίος πλέον όμως διατηρεί αποστάσεις από τη Μόσχα και έχει αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με το Φανάρι.

__________2

Το «φιλοδυτικό» μπλοκ

Για το «φιλοδυτικό» μπλοκ (Αθήνα, Φανάρι, Ουάσινγκτον) η λύση θα ήταν ο Πάφου Γεώργιος και, σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, να εκλεγεί ο Κωνσταντίας Βασίλειος. Σε περίπτωση που οι Πάφου και Κωνσταντίας δεν καταφέρουν να μπουν στο τριπρόσωπο (για το τριπρόσωπο ψηφίζουν οι ενορίτες, ενώ τα μέλη της Συνόδου αποφασίζουν για την τελική εκλογή του Αρχιεπισκόπου), οι «φιλοπατριαρχικοί» προτιμούν τον Ταμασού Ησαΐα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το τελευταίο διάστημα στις δημοσκοπήσεις που γίνονται προηγείται καθαρά ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ακολουθεί ο Ταμασού Ησαΐας, ενώ ο Πάφου Γεώργιος «κλείνει» την τρόικα. Ο Κωνσταντίας Βασίλειος παραμένει υπολογίσιμη δύναμη.

Ισχυρές συμμαχίες

Γύρω από τους τέσσερις βασικούς υποψηφίους (οι Μόρφου Νεόφυτος και Κυρηνείας Χρυσόστομος προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν ερείσματα στη βάση) έχουν συγκροτηθεί ήδη ισχυρές ομάδες μητροπολιτών, οι οποίες κινούνται στο δίπολο «φιλορώσοι» - «φιλοδυτικοί».

Στους «φιλοδυτικούς», τους λεγόμενους και «αρχιεπισκοπικούς», αυτούς δηλαδή που θεωρούνται συνεχιστές της γραμμής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, ανήκουν οι μητροπολίτες Πάφου, Γεώργιος, Κιτίου, Νεκτάριος, Κυρηνείας, Χρυσόστομος, Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Βασίλειος, Τριμυθούντος και Λευκάρων, Βαρνάβας, επίσκοπος Αρσινόης, Παγκράτιος, επίσκοπος Χύτρων, Λεόντιος, επίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος, και επίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος.

Στους «φιλορώσους», την ομάδα των «αθανασιακών», αυτών δηλαδή που υποστηρίζουν τον Λεμεσού, Αθανάσιο, ανήκουν ο επίσκοπος Λήδρας, Επιφάνιος, ο Νεαπόλεως, Πορφύριος, και ο Αμαθούντος, Νικόλαος. Η ομάδα αυτή μπορεί να θεωρείται ολιγάριθμη, αλλά ο επικεφαλής μητροπολίτης Λεμεσού θεωρείται από τα πλέον ισχυρά φαβορί για την εκλογή. Ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας υποστηρίζεται από τον εμβληματικό Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο.

Σε ό,τι αφορά τον μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο, λογίζεται στην ομάδα των φιλοπατριαρχικών.

3_2

Οι τελευταίες προβλέψεις

Σύμφωνα με τα ευρήματα τελευταίων δημοσκοπήσεων, στην πρόθεση ψήφου ο Λεμεσού συγκεντρώνει 23%, ο Ταμασού 14%, ο Πάφου επίσης 14% και ακολουθεί ο Κωνσταντίας με 9%. Έπονται οι Μόρφου, με 6%, και Κυρηνείας, με 2%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 29%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σημαντικό ρόλο θα παίξει η αποχή, καθώς στην ερώτηση «Θα πάτε να ψηφίσετε στις αρχιεπισκοπικές εκλογές;», 34% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σίγουρα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, 18% ότι μάλλον θα το ασκήσει, ενώ 33% απάντησαν πως σίγουρα δεν θα ψηφίσουν και 9% ότι μάλλον δεν θα ψηφίσουν. Τέλος, 6% των ερωτηθέντων απάντησαν «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

4_2