«Περιμένουμε ένα πολύ μεγάλο επίπεδο δεινών» την προσεχή χρονιά, προειδοποίησε η νέα πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, η οποία φοβάται ότι η πείνα θα πλήξει πολλές περιοχές του κόσμου.

 «Δεν βλέπουμε καμιά βελτίωση στις πιέσεις που αφορούν τα ανθρωπιστικά θέματα και με βάση τις σημερινές τάσεις, οι πιέσεις θα είναι ενδεχομένως τεράστιες», υπογράμμισε η Μιριάνα Σπολτζάρικ κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στην έδρα της ΔΕΕΣ στη Γενεύη, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στην ηγεσία του οργανισμού.

 Η ίδια δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η πείνα μπορεί να φθάσει «σε υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές του κόσμου, γιατί η τροφή πολύ απλά δεν θα είναι διαθέσιμη στις ίδιες ποσότητες και όχι πλέον μόνο εξαιτίας της αύξησης των τιμών».

 Η έλλειψη τροφίμων «μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη λιπασμάτων αλλά και στην κλιματική αλλαγή, την οποία δεν πρέπει να υποτιμάμε, γιατί πυροδοτεί τις συγκρούσεις, ενισχύοντας τις ανθρωπιστικές κρίσεις που εμείς στη συνέχεια πρέπει να επιλύσουμε», εξήγησε η Σπολτζάρικ.

 Η νέα επικεφαλής έφερε ως παράδειγμα τη Σομαλία, όπου όπως τόνισε «στα τέσσερα νοσοκομεία που η ΔΕΕΣ διαχειρίζεται επί τόπου, ο αριθμός των τραυματιών θυμάτων βίας δεκαπλασιάστηκε και ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από υποσιτισμό τριπλασιάστηκε».

 Περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από υποσιτισμό σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στο λεγόμενο «Κέρας της Αφρικής», περιοχή που βρίσκεται στα ανατολικά της ηπείρου.

 «Για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις κρίσεις, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα χρειαστεί 2,84 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022», υπενθύμισε η Σπολτζάρικ.

 Ωστόσο η πρόεδρος της ΔΕΕΣ δεν αποκλείει ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα «ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».