Η «θύελλα» αντιδράσεων που προκλήθηκε στην Τουρκία μετά την καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου φαίνεται ότι αναγκάζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει βήματα προς τα πίσω.

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα διορθώσουν τυχόν σφάλματα στη διαδικασία έφεσης μετά τη φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, αν και μέχρι τότε ξεκαθάρισε ότι «οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να αγνοούν τις δικαστικές αποφάσεις».

«Ακόμη δεν υπάρχει τελική δικαστική απόφαση. Η υπόθεση θα πάει στο Εφετείο και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν τα δικαστήρια έχουν διαπράξει κάποιο σφάλμα, θα διορθωθεί. Προσπαθούν να μας τραβήξουν μέσα στο παιχνίδι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι χιλιάδες πολίτες αντιδρούν κατά της καταδίκης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ενός εκ των κορυφαίων στελεχών της τουρκικής αντιπολίτευσης. Ο Ιμάμογλου πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας το 2019.

Πλέον, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αποκλειστεί από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου και ευρύτερα από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια, χάνοντας και το τωρινό αξίωμά του.

«Μεθόδευση»

Στην Τουρκία αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο  Ερντογάν μεθόδευσε την καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου, για παλαιότερες δηλώσεις του εναντίον του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με σκοπό να τον βγάλει εκτός εκλογικής κούρσας.

Ο δικηγόρος του δημάρχου Κωνσταντινούπολης είπε ότι θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή, αλλά είναι κοινός τόπος ότι το καθεστώς ελέγχει ασφυκτικά τη Δικαιοσύνη στην Τουρκία, οπότε έχει τη δυνατότητα να μεθοδεύσει κατά πως επιθυμεί τη διαδικασία. Ο ίδιος ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι η καταδίκη σε φυλάκιση που του επιβλήθηκε αυτήν την εβδομάδα «είναι μια τιμωρία για την επιτυχία του».