Μια διαφορετική ανάγνωση για το Μουντιάλ 2022 και την «μπάλα» που παίχτηκε σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο κάνει η γαλλική εφημερίδα Liberation, σημειώνοντας ότι μπορεί η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Κατάρ να σταμάτησε στη φάση των ομιλών, η διπλωματία, ωστόσο, της Ντόχα έφτασε μέχρι τον... τελικό.

Αφορμή για το συμπέρασμα αυτό το γεγονός ότι στην Ντόχα -με αφορμή το Μουντιάλ- βρέθηκαν δεκάδες αρχηγοί κρατών και διπλωμάτες, ενώ επί τάπητος τέθηκαν συμβόλαια εκατομμυρίων, με τους Καταριανούς να επιδιώκουν, όπως πάντα, να ασκήσουν λίγο περισσότερη επιρροή στη διεθνή κοινότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μέσα σε λίγες ημέρες επισκέφθηκε δύο φορές την Ντόχα για να στηρίξει την εθνική ομάδα της χώρας του: τη μία την Τετάρτη στον (επιτυχημένο) ημιτελικό και την άλλη χθες, Κυριακή, στον (χαμένο) τελικό.

al_sisi_makron

Κατά την παρουσία του στην Ντόχα ο ένοικος του μεγάρου των Ηλυσίων είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, δύο φορές, η πρώτη για λίγα λεπτά την Τετάρτη πριν από τον αγώνα Γαλλία-Μαρόκο στο στάδιο «Al-Bayt», και η δεύτερη, για πιο εκτενείς συνομιλίες, μετά τον τελικό κόντρα στην Αργεντινή.

Όπως σημειώνει η Liberation, τις συναντήσεις αυτές δεν εμπόδισαν ούτε το σκάνδαλο Qatargate και τα χρήματα που βρέθηκαν από τις βελγικές Αρχές ούτε η συζήτηση και τα στοιχεία για τους εργαζομένους που έχτισαν τα γήπεδα στα οποία διεξήχθησαν οι αγώνες του Μουντιάλ, ούτε και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διοργάνωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος από οικονομικής πλευράς «ανέλαβε πλήρως» το ταξίδι του στο Κατάρ για να στηρίξει την εθνική Γαλλίας, όπως έσπευσε να διευκρινίσει το Ελιζέ, επαίνεσε τελικά την «καλή διοργάνωση» προς μεγάλη ικανοποίηση των Αρχών και των ΜΜΕ της Ντόχας.

Η μεγάλη περιφερειακή επιστροφή του Κατάρ

Μπορεί, μάλιστα, ο Μακρόν να ήταν το πιο «βαρύ» όνομα που επισκέφθηκε το Κατάρ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, εντούτοις πριν από αυτόν η Liberation μέτρησε περί τους 20 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέβησαν στην Ντόχα - ορισμένοι ακόμα και αν η εθνική του ομάδα ποδοσφαίρου δεν εμφανίστηκε ποτέ στα γήπεδα του Κατάρ.


Δεν είναι τυχαίο ότι τις περισσότερες φορές τους επισήμους υποδεχόταν στις κερκίδες ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ Αλ-Θανί, ο οποίος δεν έχασε ούτε έναν αγώνα του Μουντιάλ, όχι μόνο ως φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου, αλλά και ως αχόρταγος influencer στην παγκόσμια σκηνή, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Είχε προηγηθεί η πρόσκληση της Ντόχα με την υποσημείωση ότι το Μουντιάλ 2022 είναι το «πρώτο στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο».

Ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν και έδωσαν το «παρών» στις εξέδρες ήταν ο βασιλιάς Aμπντάλα της Ιορδανίας, οι πρόεδροι της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, και της Αλγερίας, Τεμπούν, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο Καγκάμ της Ρουάντα ή ο Μάκι Σαλ της Σενεγάλης. Ξεχωριστή περίπτωση, δε, αποτέλεσε ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος εθεάθη με το μπορντό κασκόλ στον λαιμό του, τα χρώματα, δηλαδή, του Κατάρ.

«Χάι λάιτ» για το Κατάρ αποτέλεσε η χειραψία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλ Σίσι, υπό το ικανοποιημένο βλέμμα και το χαμόγελο του εμίρη του Κατάρ, η οποία προετοιμαζόταν για αρκετές εβδομάδες από το καθεστώς της Ντόχα, με στόχο να φέρει πιο κοντά Τουρκία και Αίγυπτο ύστερα από μία δεκαετία αποξένωσης.


Η κυβέρνηση του Κατάρ ανανέωσε επίσης πρόσφατα τους δεσμούς της με την Αίγυπτο, η οποία ήταν μία από τις τέσσερις αραβικές χώρες που επέβαλαν αποκλεισμό στο εμιράτο μεταξύ 2017 και 2021.

Δεύτερο σημείο της «επιστροφής» του Κατάρ σε περιφερειακό επίπεδο η επίσκεψη στις 5 Δεκεμβρίου του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, η οποία οδήγησε στη συμφιλίωση των δύο χωρών μετά τις τεταμένες σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια.

Το «παρών» στο Κατάρ με αφορμή τον αγώνα των ΗΠΑ με την Ουαλία έδωσε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία βουλευτών του Κογκρέσου. Αλλά το πιο σημαντικό, όπως σημειώνει η Liberation, ήταν οι συνομιλίες του με αξιωματούχους του Κατάρ, μακριά από τα γήπεδα, όπως έγινε αντιληπτό λίγες μέρες αργότερα.

Δεν πρέπει να ξεφύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 29 Νοεμβρίου, και μάλιστα κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου του αγώνα ΗΠΑ - Ιράν, την υπογραφή συμφωνίας πώλησης όπλων στο Κατάρ, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πώληση αυτή περιλαμβάνει δέκα αμυντικά drone και 200 πυραύλους αναχαίτισης, με στόχο την επίτευξη «στόχων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας μέσω της βελτίωσης της ασφάλειας ενός βασικού συμμάχου στη Μέση Ανατολή», όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κεφάλαιο φυσικό αέριο

«Μπάλα» παίχτηκε και στο «γήπεδο» του φυσικού αερίου, με αρκετές κυβερνήσεις να φλερτάρουν την Ντόχα, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Χαρακτηριστική η υπογραφή για εισαγωγή LNG από το Κατάρ στην Ελβετία που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών της ευρωπαϊκής χώρας, ο οποίος μετέβη στην αραβική χώρα για να παρακολουθήσει τον αγώνα της χώρας του με τη Βραζιλία στις 28 Νοεμβρίου.

Μία ημέρα νωρίτερα παρόμοια συμφωνία είχε υπογραφεί από τη Γερμανία, η οποία θα εισάγει υγροποιημένο αέριο από το Κατάρ από το 2026 και για 15 χρόνια.

Αυτό, ωστόσο, δεν ήταν το μεγαλύτερο συμβόλαιο που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2022 από το Κατάρ, καθώς το «κύπελλο» ανήκει στην Κίνα, η οποία υπέγραψε συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου αερίου (LNG) για 27 χρόνια, την «πιο μακροπρόθεσμη» στην ιστορία αυτών των συμφωνιών.

Τελικά, καταλήγει η Liberation, η διπλωματική και εμπορική «συγκομιδή» του Κατάρ στο Μουντιάλ 2022 αποτελεί το μεγαλύτερο τρόπαιο για το εμιράτο, το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν περίμενε ότι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα είχε κάποια σημαντική διάκριση στους αγωνιστικούς χώρους.

Πηγή: protothema.gr