Περισσότεροι πολίτες των κρατών-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν την παροχή φιλοξενίας στους Ουκρανούς που δραπετεύουν από τη ρωσική εισβολή παρά τον εφοδιασμό της χώρας με όπλα, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περίπου το 88% των πολιτών της ΕΕ στηρίζει την αποστολή ανθρωπιστικής υποστήριξης στην Ουκρανία και το 82% τάσσεται υπέρ «του καλωσορίσματος ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο», ανέφερε ανακοίνωση της Κομισιόν τη Δευτέρα.

Ωστόσο, ο εξοπλισμός της Ουκρανίας συγκέντρωσε μόλις το 59% της έγκρισης των πολιτών της ΕΕ. «Η αγορά και η προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία» έλαβε την πλήρη στήριξη μόλις από το 26% των ερωτηθέντων στην έρευνα, ενώ το 33% απάντησε προς τείνει να την στηρίζει.

Η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο αντίθετης στάσης σε αυτό, με ποσοστό 48%, και ακολούθησε η Κύπρος με 46%. Η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Αυστρία και η Ουγγαρία κατέγραψαν επίσης υψηλά επίπεδα αποδοκιμασίας.

Η πλειονότητα των Γερμανών υποστηρίζει τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με ποσοστό 58%, παρά τις εκτεταμένες δημόσιες διαφωνίες σχετικά με την πολιτική.

Η δημόσια υποστήριξη για τις κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή ήταν επίσης ισχυρή. Περίπου το 71% του κοινού στηρίζει τα μέτρα, με το 42% να τα εγκρίνει πλήρως και το 29% να τείνει να τα εγκρίνει.

Η πλειοψηφία σε ολόκληρη την ΕΕ υποστηρίζει επίσης την απαγόρευση των κρατικών ρωσικών μέσων ενημέρωσης σε ποσοστό 63%. Η Φινλανδία στηρίζει το μέτρο με περισσότερο από 66%, ενώ στην Ελλάδα το 45% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά του μέτρου.

Δημοσκοπήσεις έδειξαν επίσης υποστήριξη στις προσπάθειες της ΕΕ να απομακρυνθεί από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων σε ποσοστό 82%.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας επηρέασε επίσης το 85% των ερωτηθέντων στην αγοραστική τους δύναμη. Περίπου το 56% των ανθρώπων θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για τις αυξήσεις των τιμών.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά με τη συμμετοχή 26.337 ατόμων από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ μεταξύ 23 και 30 Νοεμβρίου 2022.