Τα νέα τραπεζογραμμάτια με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου αποκάλυψε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Το πορτρέτο του νέου Βρετανού μονάρχη, που θα εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος και στο υδατογράφημα ασφαλείας, θα αλλάξει στα υπάρχοντα σχέδια των 5, 10, 20 και 50 λιρών. Σημειώνεται ότι τα καινούργια χαρτονομίσματα θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από τα μέσα του 2024.

Πάντως, τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα θα εξακολουθούν να γίνονται δεκτά στις συναλλαγές και αφού τα νέα χαρτονομίσματα κυκλοφορήσουν.

1

 Με βάση τις εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε κυκλοφορία περίπου 4,5 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια της Τράπεζας της Αγγλίας, αξίας περίπου 80 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η πρώτη και μοναδική μονάρχης που εμφανίστηκε στα τραπεζογραμμάτια της Τράπεζας της Αγγλίας, από το 1960. Αντίθετα, η εικόνα της δεν υπάρχει στα χαρτονομίσματα που εκδόθηκαν από τράπεζες της Σκοτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

2

Τα καυστικά σχόλια των Βρετανών

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε περήφανος για το αποτέλεσμα, μιλώντας για σημαντική στιγμή. Πάντως, ορισμένοι επικρίνουν τη νέα εμφάνιση των τραπεζογραμματίων, μιλώντας για ωραιοποίηση του βασιλιά επί το αρρενωπότερο. Ορισμένοι Βρετανοί σχολίασαν καυστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Κάρολος παραπέμπει μάλλον στον Ντόμινικ Γουέστ, που υποδύεται τον μονάρχη στη διάσημη σειρά «The Crown».

3

Σημειώνεται ότι νέα νομίσματα με το πορτρέτο του βασιλιά έχουν ήδη τεθεί σε κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα νομίσματα με αξία 50 πένες κυκλοφορούν στα ταχυδρομικά γραφεία της χώρας. 

4