Η γαλλική ∆εξιά έχει νέο ηγέτη. Σε µια προσπάθεια να αναβιώσει το κόµµα τους, που κατατροπώθηκε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές και αγωνίζεται να παραµείνει υπολογίσιµη δύναµη, οι Ρεπουµπλικανοί (LR) «έδωσαν το τιµόνι» στον Ερίκ Σιοτί, έναν πολιτικό που ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόµµατος και υπόσχεται να χαράξει νέες «διαχωριστικές γραµµές» στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.

«Είµαι δεξιός και δεν θα απολογηθώ ποτέ για αυτό», ήταν µία από τις πρώτες του δηλώσεις, προσθέτοντας ότι στις µέρες µας τίθεται «θέµα επιβίωσης της Γαλλίας», που δίνει µάχη µε την παρακµή.

Βουλευτής από τη νοτιοανατολική περιοχή Alpes-Maritimes, ανέλαβε τα ηνία του κόµµατος την περασµένη Κυριακή, έπειτα από µια σχεδόν πεντάµηνη εκστρατεία. Στόχος του να εµπνεύσει τη δεξιά, υπερσυντηρητική πτέρυγα του κόµµατος, το οποίο έχει συµπιεστεί από την κυριαρχία του προέδρου Μακρόν στο πολιτικό Κέντρο και της Μαρίν Λεπέν στην Ακροδεξιά. Ο 57χρονος Σιοτί, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει να σταµατήσει τη λεγόµενη «εισβολή µεταναστών» στη Γαλλία, «φλερτάρει» µε την ακροδεξιά πλατφόρµα της Λεπέν. Στο πρόγραµµά του προτείνει την «αποκατάσταση της αξίας της εργασίας, την καταπολέµηση της βίας και της αταξίας στους δρόµους και τον τερµατισµό της µεταναστευτικής εισβολής και της ανόδου του ισλαµισµού».

Ο Σιοτί κέρδισε το 53,7% των ψήφων των µελών έναντι του Μπρουνό Ρεταγιό, επικεφαλής των γερουσιαστών του LR, επίσης πολύ συντηρητικού, στον δεύτερο γύρο της εσωκοµµατικής ψηφοφορίας, που χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή συµµετοχή, η οποία άγγιξε σχεδόν το 70%.

Η κούρσα για την ηγεσία του κόµµατος που «γέννησε» πολλούς προέδρους, από τον Σαρλ ντε Γκωλ και τον Ζακ Σιράκ µέχρι τον Νικολά Σαρκοζί, ακολούθησε µια απογοητευτική απόδοση της υποψήφιας Βαλερί Πεκρές στις προεδρικές εκλογές.

Το αποτέλεσµα της ψηφοφορίας των Ρεπουµπλικανών θεωρείται καθοριστικό και για τον Μακρόν, επειδή η κυβέρνησή του στερείται της απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση και εξαρτάται από την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Ενώ η πρωθυπουργός, Ελίζαµπεθ Μπορν, έχει ως επί το πλείστον καταφύγει στην προώθηση της νοµοθεσίας µε διάταγµα, η επίτευξη συµβιβασµών µε τους Ρεπουµπλικανούς θεωρείται πιο εύλογη από ό,τι µε τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερµό και την αριστερή συµµαχία Nupes. Ο Φρανκ Λουβριέ, κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουµπλικανών, κάλεσε αυτόν τον µήνα για ένα «συµβόλαιο» µε την κυβέρνηση για την ενθάρρυνση των µεταρρυθµίσεων και προειδοποίησε κατά της συµφιλίωσης µε την Ακροδεξιά.

Με αρχηγό τον Σιοτί, οι Ρεπουµπλικανοί φιλοδοξούν να ανανεώσουν το κόµµα τους, να του προσδώσουν την παλιά του αίγλη και να παρουσιάσουν στις επόµενες προεδρικές εκλογές, το 2027, τον νέο ηγέτη της χώρας.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 17/12