Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία δεν είναι «ελεημοσύνη», αλλά «επένδυση», είπε χθες Τετάρτη ενώπιον του Κογκρέσου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου, όπου κυριαρχούσαν τα ουκρανικά εθνικά χρώματα.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, να σας ευχαριστήσω πολύ για την οικονομική βοήθεια που μας χορηγήσατε και αυτή που μπορεί να αποφασίσετε», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους. «Τα χρήματά σας δεν είναι ελεημοσύνη, είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και στη δημοκρατία, την οποία διαχειριζόμαστε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο».

Η Ουκρανία «κρατάει τις θέσεις της και δεν θα παραδοθεί ποτέ», είπε ακόμη σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο Κογκρέσο, καθώς ο πόλεμος στη χώρα, που άρχισε με την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, οδεύει στο να συμπληρώσει δέκα μήνες.

Ο κ. Ζελένσκι προσέφερε στο Κογκρέσο ουκρανική σημαία από την Μπαχμούτ, ένα από τα μέτωπα όπου εκτυλίσσονται οι πιο σφοδρές συγκρούσεις. Είπε ότι του την έδωσαν «οι ήρωές μας» όταν βρισκόταν την προηγουμένη στο μέτωπο. «Όταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους», είπε προτού παραδώσει το ουκρανικό εθνικό σύμβολο με τις υπογραφές στρατιωτών στην απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ως εκ του αξιώματός της πρόεδρο της αμερικανικής Γερουσίας.

Το αμερικανικό Κογκρέσο στα κίτρινα και τα μπλε

Μπλε και κίτρινα παντού, σημαίες και επευφημίες: τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου υποδέχθηκαν χθες θερμά τον Ουκρανό πρόεδρο. Πολλές γυναίκες πολιτικοί φορούσαν μπλε ταγέρ ή κίτρινες εσάρπες, ενώ κάποιοι άνδρες φορούσαν τα χρώματα της Ουκρανίας στην μπουτονιέρα τους, ένας μάλιστα είχε βάλει μια μικρή ουκρανική σημαία στην τσέπη του σακακιού του.

Ο Ζελένσκι έγινε δεκτός υπό τις επευφημίες των κοινοβουλευτικών, οι οποίοι έμειναν όρθιοι επί σχεδόν δύο λεπτά και τον χειροκροτούσαν, ενώ τρεις κρατούσαν και μια ουκρανική σημαία.

Κάποιοι Ρεπουμπλικανοί, όπως η Λόρεν Μπέμπερτ και ο Ματ Γκεντζ –ένθερμοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ- επέλεξαν να μη χειροκροτήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο.

Θερμό χειροκρότημα

Η ομιλία του Ζελένσκι διήρκεσε 20 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων οι κοινοβουλευτικοί συχνά τον χειροκροτούσαν, ενώ κάποιες στιγμές γέλασαν, όπως όταν για παράδειγμα ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας σηκώθηκαν και πάλι όρθια για να τον χειροκροτήσουν.

Στους εξώστες κάποια μέλη της ουκρανικής διασποράς φώναζαν: «Slava Oukraini» (δόξα στην Ουκρανία), με πολλούς Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Χριστούγεννα και ουκρανικές σημαίες

Πριν να ανακοινωθεί η επίσκεψη Ζελένσκι οι μεγάλοι δρόμοι της Ουάσινγκτον είχαν στολιστεί για τα Χριστούγεννα, όμως για μία ημέρα ουκρανικές σημαίες γέμισαν την αμερικανική πρωτεύουσα. Κλειστή για την κυκλοφορία η διάσημη Λεωφόρος Πενσιλβάνια, που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ήταν γεμάτη με ουκρανικές σημαίες, δίπλα στις αμερικανικές.

Ωστόσο, υπήρχαν και διαφωνίες για τους στολισμούς. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Νταν Μπίσοπ εξέφρασε στο Twitter την ανησυχία του ότι η ουκρανική σημαία θα υψωθεί «πιο ψηλά από αυτήν των ΗΠΑ». Εξάλλου στη διάρκεια της νύχτας το δημαρχείο της Ουάσινγκτον φωταγωγήθηκε στα κίτρινα και τα μπλε.