Τουλάχιστον 54 είναι οι νεκροί από το πολικό ψύχος που πλήττει τις ΗΠΑ και τον Καναδά, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Sky News.

Πολλά από τα θύματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα μέσα σε παγωμένα αυτοκίνητα, ενώ ο συναγερμός των μετεωρολόγων παραμένει σε ισχύ για 55 εκατομμύρια πολίτες.

Τμήματα της δυτικής Νέας Υόρκης έχουν θαφτεί κάτω από ένα μέτρο χιονιού, άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ το ρεύμα δεν έχει αποκατασταθεί σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Skynews, μεταξύ των θυμάτων της περιοχής περιλαμβάνονται άνθρωποι που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα, παγωμένοι σε συνθήκες κατάψυξης, ενώ οι επίδοξοι διασώστες πάλευαν ενάντια στις καιρικές συνθήκες για να βοηθήσουν.

Φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών

Σύμφωνα με το Sky News, οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει 50 από τους θανάτους, ενώ άλλοι 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ανατροπή λεωφορείου σε παγωμένους δρόμους στην καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας. Στις ΗΠΑ, οι 18 θάνατοι σημειώθηκαν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, με την πόλη του Μπάφαλο να έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τη χιονοθύελλα.

Όπως δήλωσε ο Πόλονκαρζ, περισσότεροι θάνατοι έχουν αναφερθεί, αλλά ο τοπικός ιατροδικαστής προσπαθεί να αποφασίσει αν μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην κακοκαιρία.

Η χιονοθύελλα χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη των τελευταίων 45 χρόνων, ενώ άρχισε να εκδηλώνεται από αργά το βράδυ της Παρασκευής, πλήττοντας τη δυτική Νέα Υόρκη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.


Βρέθηκαν νεκροί στα αυτοκίνητα και στο δρόμο

Αυτό που βιώσαμε ήταν σαν τυφώνας κατηγορίας 3 ανάμεικτος με χιόνι, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μπάφαλο, μιας από τις περιοχές που επλήγησαν σφοδρότερα από την κακοκαιρία.

Μερικά από τα θύματα βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητα και άλλα στο δρόμο, μέσα στο χιόνι.



Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ δήλωσε, επίσης, ότι είναι σε επαφή με τον Λευκό Οίκο και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα της Πολιτείας να την κηρύξει σε κατάσταση καταστροφής. «Θα περάσει στην ιστορία ως η καταστροφικότερη καταιγίδα στο Μπάφαλο. Είναι ιστορικών διαστάσεων και ακόμη είμαστε στα μισά», είπε η Χόκουλ.

Η ίδια σημείωσε ότι ήταν σχεδόν αδύνατη η μετακίνηση των σωστικών συνεργείων ακόμα και των εκχιονιστικών. «Μιλάμε για εμπόλεμη ζώνη» πρόσθεσε. Είναι ενδεικτικό ότι οι αρχές σε αρκετές πολιτείες έχουν επιτάξει ιδιωτικά snowmobiles προκειμένου να προσεγγίσουν εγκλωβισμένους ανθρώπους.