Ενώ η Ευρώπη απολαμβάνει πρωτόγνωρες ζεστές θερμοκρασίες για τα δεδομένα της εποχής, η Αμερική βιώνει το ψυχρότερο κύμα κακοκαιρίας. Η κλιματική αλλαγή αποδεικνύει την ύπαρξή της, και μάλιστα με τον πιο σαφή αλλά και σκληρό τρόπο, καθώς μέσα σε μία μέρα οι δύο ήπειροι είχαν 72 ολόκληρους βαθμούς Κελσίου διαφορά! Πολικές θερμοκρασίες σε Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικό, ηλιοφάνεια σε Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία και Ελλάδα.

Φόβοι για αύξηση νεκρών

Η χειμερινή καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 27 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους μονάχα στην κομητεία Έρι της Νέας Υόρκης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε εθνικό επίπεδο στους 55. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, υπάρχουν φόβοι για ακόμα περισσότερους νεκρούς, όσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία στις ΗΠΑ.

Κρυοπαγήματα σε λίγα λεπτά

Η χιονοθύελλα που σαρώνει τις ΗΠΑ είναι σπάνιας σφοδρότητας, σύμφωνα με ειδικούς, και οι εικόνες θυμίζουν σκηνές «Αποκάλυψης». «Σε ορισμένες περιοχές το να είσαι σε εξωτερικό χώρο μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά», ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) σε δελτίο της.

Χιλιάδες νοικοκυριά δίχως ρεύμα

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε πως από την κακοκαιρία έχει επηρεαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, με τις θερμοκρασίες να είναι «πολικές».

Διασώστες σώζουν διασώστες

«Δεν ήταν τα Χριστούγεννα που θέλαμε», είπε ο Μαρκ Πόλονκαρτς, αξιωματούχος της κομητείας Ίρι, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί στην κομητεία του. Βίντεο έχουν αναρτηθεί και δείχνουν αυτοκίνητα να γλιστράνε στον πάγο, μη μπορώντας να σταματήσουν. Πολλοί οδηγοί επίσης είναι εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους εδώ και μέρες. Οι διασώστες πήγαιναν χθες, Δευτέρα, από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο για να δουν «αν υπήρχαν μέσα πτώματα», είπε ο Μαρκ Πόλονκαρτς μιλώντας στο CNN. Αν και η απαγόρευση οδήγησης έχει αρθεί σε ορισμένες κοινότητες, τα Μέσα περιγράφουν πως πολλές πόλεις είναι «αδιάβατες στις περισσότερες περιοχές», με εγκαταλελειμμένα οχήματα διάσπαρτα παντού. Ακόμα και οχήματα της Πυροσβεστικής που στάλθηκαν για να βοηθήσουν έχουν κολλήσει στο χιόνι, καθώς συνεργεία διάσωσης και εκατοντάδες οδηγοί εκχιονιστικών κλήθηκαν να συνδράμουν τα Χριστούγεννα και την επόμενη ημέρα. «Χρειάστηκε να στείλουμε διασώστες να σώσουν τους διασώστες», επιβεβαίωσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής στη Νεα Υόρκη.

«Είναι μια μεγάλη κρίση», παραδέχθηκε η κυβερνήτρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ, και έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά. «Έχω δει όλες τις μεγάλες χειμερινές καταιγίδες των 60 τελευταίων ετών», είπε. «Αυτή εδώ είναι η χειρότερη». Η ηλεκτροδότηση δεν θα αποκατασταθεί πλήρως στο Μπάφαλο σύντομα, προειδοποίησε ο Πόλονκαρτς και κάλεσε τους κατοίκους να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, καθώς οι δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι. Να σημειωθεί ότι από 30 έως 60 εκατοστά χιονιού επρόκειτο να πέσουν ακόμα μέχρι τη νύχτα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).