Αγγελία για την πρόσληψη αναπληρωτή προϊσταμένου του γραφείου του στην Κωνσταντινούπολη έβαλε το πρακτορείο Reuters, που όμως έμοιαζε περισσότερο με πολιτικό σχόλιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξοργιστεί ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να υπάρξει αντίδραση από την Άγκυρα. 

Το περιεχόμενο της αγγελίας ήταν που εξόργισε τον Τούρκο Πρόεδρο και τους συνεργάτες του, αν και είναι γνωστό ότι εδώ και μήνες το Reuters έχει μετατραπεί σε σκληρό επικριτή του καθεστώτος και για αυτό έχει γίνει δυσάρεστο.

Στο επίκεντρο του μένους της τουρκικής Προεδρίας βρίσκεται ο επικεφαλής του γραφείου του Reuters στην Τουρκία Τζόναθαν Σπάισερ, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως persona non grata. Την επίμαχη αγγελία δημοσίευσε ο προϊστάμενος του Reuters στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η κεντρική διοίκηση του πρακτορείου δεν έχει πάρει καμία θέση για την αντίδραση της Άγκυρας.



Η αγγελία αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει μεταμορφώσει την Τουρκία στις δύο δεκαετίες της εξουσίας του, απομακρύνοντάς την από τις σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις και μετατρέποντάς την σε μια ισχυρή διπλωματική και στρατιωτική δύναμη με παρουσία σε περιοχές που εκτείνονται από τον Νότιο Καύκασο έως τη Βόρεια Αφρική».

Προσθέτει, λοιπόν, το Reuters ότι αναζητεί «κάποιον με ισχυρές δεξιότητες γραφής και με γνώσεις, που να μπορεί να προσφέρει αναλυτικά ρεπορτάζ από κοινού με την ομάδα του πρακτορείου που καλύπτει μια κρίσιμη συγκυρία της διακυβέρνησης Ερντογάν –με τον εκτροχιασμένο πληθωρισμό και την υποτιμημένη λίρα να απειλούν την προσπάθειά του για επανεκλογή τους επόμενους μήνες».


Η αγγελία θεωρήθηκε στοχοποίηση του Ερντογάν και της κυβέρνησης και προκάλεσε τη σφοδρή καταδίκη του διευθυντή επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Φαχρετίν Αλτούν. Αυτός ήταν που τόνισε ότι «το Reuters φαίνεται να απομακρύνεται των γεγονότων και αντ’ αυτού να χρησιμοποιεί μια προκατειλημμένη εκδοχή σχετικά με το τι συνέβη με τις “σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις” στην Τουρκία επί κυβέρνησης Ερντογάν. Αυτές οι δηλώσεις ταιριάζουν μόνο σε προπαγανδιστικό φυλλάδιο». Μια τέτοια συμπεριφορά, προσέθεσε, «δεν είναι δημοσιογραφία και το πρακτορείο θα πρέπει να ρωτήσει τους δημοσιογράφους εάν μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα προτού αποφασίσει τι συμβαίνει και να μην χρησιμοποιήσει την υποκειμενική του προσέγγιση για να κατευθύνει την ειδησεογραφία του».



Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Χαρακτήρισε την αγγελία του Reuters «πολιτικό μανιφέστο κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν».

Δεν είναι η πρώτη φορά που Reuters και τουρκική κυβέρνηση συγκρούονται. O επικεφαλής του γραφείου του Reuters στην Τουρκία, Τζόναθαν Σπάισερ, δεν έχει διστάσει να καταφερθεί ακόμα και εναντίον του ίδιου του Ερντογαν. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται «κόκκινο πανί» για την τουρκική κυβέρνηση και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, καθώς καθημερινά ασκεί δριμεία κριτική στον Πρόεδρο Ερντογάν για την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πολιτική που ασκεί. Έχει, μάλιστα, σταθεί υπέρ της Ελλάδος και κατά των συνεχών προκλήσεων από πλευράς Ερντογαν.

Σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα, το αγγλόφωνο τμήμα της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης δημοσίευσε δική του αγγελία για να προσλάβει ανταποκριτή με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποιώντας τη «λογική της αγγελίας του Reuters», όπως ξεκαθάρισε. Σε αυτή λοιπόν τονίζει ότι απαιτείται προσοχή στην πολιτική αστάθεια και τα οικονομικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίζει την «αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να ανταποκριθούν σε προκλήσεις όπως η Covid-19, το Brexit και οι παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, που άφησαν τη Βρετανία σε πολιτική αναταραχή. Οι βραχύβιες κυβερνήσεις έθεσαν το μέλλον της Μ. Βρετανίας εν αμφιβόλω, απομακρύνοντας τη χώρα από την Ευρώπη». Εξέφρασε επίσης επικριτικές απόψεις για την υπάρχουσα και συνεχιζόμενη μοναρχία του Ηνωμένου Βασιλείου τον 21ο αιώνα, λέγοντας ότι ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ έχει επαναφέρει τη συζήτηση για το μέλλον της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.