Κεντρικό θέμα είναι οι τουρκικές εκλογές και το προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνενόψει του δεύτερου γύρου, στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία μετά την σχεδόν τελική ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων

«Ο Ερντογάν φαίνεται να έχει το πάνω χέρι μετά από μια έντονη βραδιά», τιτλοφορεί το άρθρο του το BBC.

Ακόμα, σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος «διέψευσε πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων, που έδιναν προβάδισμα στον αντίπαλό του κι έλεγαν ότι μπορούσε να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο. Οι οπαδοί του Ερντογάν χλεύασαν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης επειδη αρχικά διακήρυξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα γινόταν ο 13ος πρόεδρος της Τουρκίας για να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών όσο προχωρούσε η βραδιά.

Το επίσης βρετανικό SkyNews σημειώνει ότι «το momentum μετράει πολύ και φαίνεται ότι ο χαλκέντερος Ερντογάν το βρήκε την πιο κρίσιμη στιγμή. Το Σάββατο οι μπουκμέικερς εμφάνιζαν τον Κιλιτσντάρογλου ως φαβορί για την προεδρία, τώρα τον Ερντογάν».

«Οι τουρκικές εκλογές θα κριθούν στον αγχωτικό δεύτερο γύρο, καθώς γλίστρησε η πλειοψηφία από τα δάχτυλα του Ερντογάν» μεταδίδουν οι New York Times.

«Εκλογές στην κόψη του ξυραφιού με τον Ερντογάν να έχει το προβάδισμα», γράφει το CNN.

Κι όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο «η υψηλού διακυβεύματος εκλογική αναμέτρηση θα αποφασίσει τελικά τη μοίρα ενός σημαντικού νατοϊκού εταίρου και περιφερειακής δύναμης σε μια περίοδο που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει βυθίσει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη σε αβεβαιότητα» .

Για την αμερικανική έκδοση του Politico «ο Ερντογάν προηγείται στη σύγκρουση καθ’ οδόν προς τον δεύτερο γύρο καθώς ο αντίπαλός του απογοητεύει στις τουρκικές εκλογές».

«Η Τουρκία ενώπιον επαναληπτικών εκλογών, ο Ερντογάν έχει το momentum», λέει το Reuters.

Kι όπως σημειώνει: «Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προηγήθηκε άνετα στον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών με τον αντίπαλό του αντιμέτωπο με μια ανηφόρα για να το εμποδίσει να επεκτείνει την εξουσία του για μια τρίτη δεκαετία στις επαναληπτικές της 28ης Μαϊου».

«Σε θέση ισχύος ο Ερντογάν στην Τουρκία ενόψει του πιθανού δεύτερου γύρου», γράφει η γαλλική Le Monde.

Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Libération, με τίτλο «Εκλογές στην Τουρκία: Η αναμέτρηση μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου θα αποφασιστεί στον δεύτερο γύρο», υπογραμμίζει πως μετά το τέλος μιας ψηφοφορίας με μαζική συμμετοχή που διεξήχθη «χωρίς αξιοσημείωτα επεισόδια», οι πρώτες καταμετρήσεις δίνουν πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος «φαίνεται σε κάθε περίπτωση έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης». Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο, μεταξύ άλλων, την καχυποψία της αντιπολίτευσης για τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων, σημειώνοντας πως ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε «τους ήρωες της δημοκρατίας» να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Eνώ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στέκεται στον ρυθμιστικό ρόλο που θα παίξει στην αναμέτρηση σε δύο εβδομάδες ο Σινάν Ογάν, ο εθνικιστής ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος με το περίπου 5% που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο, σημειώνοντας στον τίτλο «Ο Ερντογάν υποχρεώθηκε να πάει σε επαναληπτικές – Τώρα όλα εξαρτώνται από τον ρυθμιστή».

*Πηγή: iefimerda.gr