Συνέντευξη στο ιταλικό περιοδικό «Sette» παραχώρησε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι είναι άγνωστο το πώς θα τελειώσει η σύγκρουση.

Ακόμα, διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα να συμμετάσχει σε τυχόν ειρηνευτική διαδικασία.

Σημεία της συνέντευξης της Μέρκελ μεταδίδει το ρωσικό TASS, που υπενθυμίζει τον ρόλο της στη ρωσο-ουκρανική σύρραξη το 2014.

Ειδικότερα, η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε στη συνέντευξή της ότι δεν έχει ιδέα πώς θα λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία.


«Δεν θέλουμε μια ειρήνη που επιβάλλεται»

«Θα καταλήξει τελικά σε διαπραγματεύσεις. Οι πόλεμοι συνήθως τελειώνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε η πρώην καγκελάριος.

«Αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια ειρήνη που επιβλήθηκε, την οποία πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και εγώ, δεν θέλουν να συμβεί, και σε ανοιχτές, φιλικές διαπραγματεύσεις. Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η Μέρκελ δήλωσε ότι η λογική της διαδικασίας λήψης αποφάσεων «εξακολουθεί να της φαίνεται λογική».

«Όλα αφορούσαν την αποτροπή ενός πολέμου, παρόμοιου με τη σύγκρουση που εκτυλίσσεται τώρα. Αποτύχαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν λάθος να προσπαθήσουμε», πρόσθεσε.

Σε άλλη συνέντευξή της, στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit», η οποία δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, η Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η σύναψη των συμφωνιών του Μινσκ ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία να ισχυροποιηθεί. Είχε υποστηρίξει μάλιστα ότι ήταν σαφές σε όλους πως η σύγκρουση είχε παγώσει και το πρόβλημα δεν είχε επιλυθεί, «αλλά αυτό είναι που έδωσε στην Ουκρανία ανεκτίμητο χρόνο», ενώ είχε σημειώσει ότι έπρεπε να είχαν αντιδράσει πιο γρήγορα στην επιθετικότητα της Ρωσίας.