Η φετινή λίστα των ευχών του Βλαντίμιρ Πούτιν για την Πρωτοχρονιά αντανακλά την απομόνωση της Ρωσίας ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι μόνοι πολιτικοί της ΕΕ που έλαβαν τις ευχές του Ρώσου προέδρου για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και προσωπικός του φίλος, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο επίσης φίλος του Πούτιν, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Το μήνυμα του Πούτιν στον Όρμπαν, το μόνο εν ενεργεία ηγέτη κράτους μέλους της ΕΕ, ήταν σκόπιμα ασαφές: «Παρά τη δύσκολη διεθνή κατάσταση, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας διατήρησαν μια θετική στάση».

Σε ποιους δεν θα στείλει ευχές, ποιοι τις έλαβαν

Πέραν του Όρμπαν ο Πούτιν έστειλε θερμές ευχές στον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τους δύο στενότερους φίλους της Ρωσίας στη Γηραιά Ήπειρο. «Χάρη στη στενή συμμαχική συνεργασία, η Ρωσία και η Λευκορωσία άντεξαν με τιμή τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες του απερχόμενου έτους» και κατάφεραν «να αντισταθούν αποτελεσματικά στην άνευ προηγουμένου πολιτική πίεση και τις κυρώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Λευκορωσία χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία ως βάση για να ξεκινήσει την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, και οι δύο χώρες τελούν υπό διεθνείς κυρώσεις που πλήττουν τις οικονομίες τους.