Θέμα στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης έγινε η φωτογραφία με την οποία ευχήθηκε για το νέο έτος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευχήθηκε «καλή χρονιά» από το αρχηγείο της στρατιωτικής περιοχής στο Ροστόφ-ον-Ντον στη δυτική Ρωσία.

Ο Ρώσος ηγέτης βρέθηκε λίγα χιλιόμετρα από τα ρωσοουκρανικά σύνορα και θέλησε με αυτόν τον τρόπο να εμψυχώσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται ενάντια στην Ουκρανία, με μια φωτογραφία με έντονο… χακί φόντο.

Αρκετά τα ερωτήματα

Αμέσως τα διεθνή ΜΜΕ προσπάθησαν να εξακριβώσουν αν τα άτομα που βρίσκονταν στο πλευρό του Πούτιν ήταν όντως στρατιώτες ή αν ντύθηκαν με στρατιωτικά χιτώνια απλώς για τις ανάγκες της φωτογράφησης.

Άλλωστε, ήταν η πρώτη Πρωτοχρονιά από την έναρξη των συγκρούσεων με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, ορισμένα ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του το Σάββατο ο Πούτιν ήταν πλαισιωμένος από «fake» στρατιώτες.

Όπως αναφέρουν, κάποιοι από αυτούς είναι ηθοποιοί, συγγενικά του πρόσωπα και ένθερμοι υποστηρικτές του.

Στο μήνυμά του προς τον ρωσικό λαό ο Πούτιν χαιρέτισε τους «ήρωες» που μάχονται για την πατρίδα τους, όπως είπε, καθώς ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας διαρκεί πάνω από μία δεκαετία.

«Θα κάνουμε τη χώρα μας μεγάλη και ανεξάρτητη», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος για τη νίκη της χώρας του επί της Ουκρανίας.

Εντόπισαν… συμπτώσεις

Την… αναζήτηση για τους «ψεύτικους» ή όχι στρατιώτες του Πούτιν συνέχισε ο Λευκορώσος δημοσιογράφος Ταντέουτς Τζισκάν, ο οποίος εντόπισε ότι στα δεξιά του Πούτιν βρισκόταν μια ξανθιά Ρωσίδα, η οποία έχει εμφανιστεί και άλλες φορές στο πλευρό του, αλλά σε άλλους ρόλους.

Σε μια φωτογραφία η ξανθιά κυρία φοράει ρούχα του Ναυτικού, ενώ σε άλλη εμφανίζεται ως μία εκ των πιστών στη διάρκεια λειτουργίας σε εκκλησία: και, κάθε φορά, στο πλευρό του Πούτιν.

«Οι φωτογραφίες δίνουν την εντύπωση ότι η γυναίκα χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις για να συνοδεύσει τον πρόεδρο στις επίσημες εξόδους του. Ως στρατιώτης, ως ναύτης και ως πιστή χριστιανή. Ο Θεός ανακοινώνει τον εαυτό του με μυστηριώδη τρόπο», υπογραμμίζει ειρωνικά ο δημοσιογράφος.

«Είναι συναρπαστικό. Ποια είναι αυτή; Σωματοφύλακας; Ηθοποιός;» διερωτάται η δημοσιογράφος του CNN, Κλαρίσα Γουόρντ, παραθέτοντας τη δική της εκδοχή στο Twitter. Η δημοσιογράφος σημείωσε από την πλευρά της ότι και άλλα πρόσωπα εμφανίζονται επανειλημμένως κοντά στον Ρώσο πρόεδρο.

Μέλος του κόμματος

Την απάντηση για την ταυτότητα της συγκεκριμένης γυναίκας έδωσαν πολλά Μέσα Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της ελβετικής εφημερίδας «Switzerland Times».

Όπως φαίνεται, πρόκειται για τη Σεργκουίνα Καρίσα Μπορίσνοβα, 57 ετών, από την πόλη του Νόβγκοροντ, η οποία είναι μέλος της «Ενωμένης Ρωσίας», του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παραπληροφόρηση σχετικά με γυναίκα που εμφανίζεται σε βίντεο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Ισχυρισμός: Η γυναίκα που φωτογραφίζεται και παρασημοφορήθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν είναι στρατιωτικός αλλά ηθοποιός. Αυτό αποδεικνύεται από λήψεις που τους απεικονίζουν μαζί σε ταξίδια, ήδη από το 2016.

Συμπέρασμα: Πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα. Η γυναίκα του βιντεοσκοπημένου μηνύματος, που βρίσκεται πίσω από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και φορά στρατιωτικό χιτώνιο, ονομάζεται Άννα Σιντορένκο και είναι Λοχαγός του ιατρικού τμήματος του 71ου Συντάγματος του Ρωσικού Στρατού. Η γυναίκα που εμφανίζεται στις υπόλοιπες εξεταζόμενες λήψεις ονομάζεται Λαρίσα Σεργκούχινα, είναι επιχειρηματίας και πολιτικός στο ρωσικό κυβερνών κόμμα, «Ενωμένη Ρωσία». Γεννήθηκε και ζει στην πόλη Νόβγκοροντ, την οποία επισκέφθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017. Έκτοτε, κοινές φωτογραφίες της με τον Πούτιν διαμοιράζονται σε ρωσικά ΜΜΕ.

Με αφορμή το βιντεοσκοπημένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε η φήμη ότι οι στρατιώτες που τον πλαισιώνουν είναι ηθοποιοί. Χρήστες παρουσίασαν, ως μοναδικό τεκμήριο για τον ισχυρισμό, φωτογραφικό υλικό που υποτίθεται πως απεικονίζει μια στρατιωτικό της εξεταζόμενης λήψης να φωτογραφίζεται σε διάφορες περιστάσεις δίπλα από τον Ρώσο Πρόεδρο, υποδυόμενη διάφορους ρόλους. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί καθώς στην πραγματικότητα στις φωτογραφίες απεικονίζονται δύο διαφορετικά πρόσωπα. Ας δούμε τι ισχύει.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέφτηκε το Αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας που εδρεύει στο Ροστόφ-ον-Ντον και απηύθυνε λόγο προς το ρωσικό λαό. Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν μετέφερε μηνύματα ενότητας ενώ έκανε αναφορά σε «πόλεμο των κυρώσεων και στις δυτικές ελίτ που εργαλειοποιούν την Ουκρανία».

_____________

Χρήστες απομόνωσαν ένα καρέ από την εν λόγω ομιλία και το ενσωμάτωσαν σε φωτογραφικό κολλάζ με δύο ακόμα λήψεις, στις οποίες απεικονίζεται επίσης μια ξανθιά γυναίκα να φωτογραφίζεται δίπλα στο Ρώσο Πρόεδρο. Έτσι, σχηματίστηκε η εντύπωση πως οι εικονιζόμενες γυναίκες είναι ένα πρόσωπο το οποίο άλλοτε παριστάνει την στρατιωτικό, άλλοτε την «ευσεβή πιστή» και άλλοτε την επιχειρηματία στον κλάδο της αλιείας. Ρεπορτάζ του γαλλικού BFMTV και της βρετανικής Daily Mail συνέβαλαν στη διάδοση του επίμαχου ισχυρισμού.

Ακολουθεί το σχετικό Tweet του Λευκορώσου δημοσιογράφου, Ταντέους Γκίτσαν:

Τι ισχύει

Όπως προκύπτει από τον ρωσικό ηλεκτρονικό τύπο, η γυναίκα που φωτογραφίζεται πίσω από τον Βλάντιμιρ Πούτιν ονομάζεται Άννα Σιντορένκο (Анна Сидоренко) και είναι Λοχαγός του ιατρικού τμήματος του 71ου Συντάγματος του Ρωσικού Στρατού. Η Σιντορένκο παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο του Τάγματος του Θάρρους από τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ποια είναι η δεύτερη γυναίκα που εμφανίζεται στις φωτογραφίες

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2016, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνοδευόμενος από τον τέως πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επισκέφτηκε το νησί Λίπνο στο Νόβγκοροντ της Ρωσίας.

Εκεί συναντήθηκε με ντόπιους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τις αλιείας και περιηγήθηκε στη λίμνη Ίλμεν. Οι δύο άνδρες ξεναγήθηκαν στο ναό του Αγίου Νικολάου και αργότερα δείπνησαν στις όχθες της μικρότερης λίμνης Νικόλσκογιε. Ανάμεσα στους ψαράδες, εντοπίζεται και η γυναίκα των εξεταζόμενων λήψεων.

Ακολουθεί σχετικό ρεπορτάζ του Russia Today, το οποίο πλέον έχει διαγραφεί:

Ομοίως, η ίδια γυναίκα εντοπίζεται και σε άλλες περιστάσεις δίπλα στο Ρώσο Πρόεδρο. Πιο συγκεκριμένα, στις 7 Ιανουαρίου του 2017, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφτηκε το μοναστήρι Yuriev του Αγίου Γεωργίου, το οποίο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από την πόλη Νόβγκοροντ, και παρακολούθησε τη χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία (γρηγοριανό ημερολόγιο).

Όπως προκύπτει από το ελεύθερα διαθέσιμο βιντεοληπτικό υλικό αλλά και από φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδες του Κρεμλίνου, η γυναίκα βρισκόταν δίπλα στο Ρώσο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Ύστερα, ο Πούτιν δείπνησε με την ομάδα των ίδιων αλιέων που είχε συναντήσει στο Λίπνο, τον Σεπτέμβριο του 2016.

Παρότι οι εξεταζόμενες αναρτήσεις παρουσιάζουν τις επίμαχες φωτογραφίες με τον ισχυρισμό ότι σε όλες απεικονίζεται η αξιωματικός του Ρωσικού Στρατού Άννα Σιντορένκο, οι δύο λήψεις στη βάση του κολλάζ απεικονίζουν μια άλλη γυναίκα, τη Λαρίσα Σεργκούχινα. Η Σεργκούχινα γεννήθηκε στο Νόβγκοροντ και είναι μέλος της παράταξης “Ενωμένη Ρωσία” (Единая Россия), που στηρίζει τις πολιτικές του Πούτιν. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διετέλεσε ηγέτης του εν λόγω κόμματος.

Η Σεργκούχινα είναι επίσης αναπληρώτρια διευθύντρια της evrohimservis (ЕвроХимСЕРВИС), μιας εταιρίας αγροχημικών και γεωργικών μηχανημάτων.

Σύγκριση των δυο προσώπων

Για την ακόλουθη σύγκριση χρησιμοποιήσαμε τη φωτογραφία της Σιντορένκο, την οποία πήραμε από τη συλλογή του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (31/12) και την πιο πρόσφατη φωτογραφία (29/12) της Σεργκούχινα, η οποία βρίσκεται δημοσιευμένη στον προσωπικό λογαριασμό της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VK.

klm_kjnkj
____________

Διαφορές ανάμεσα στα δύο πρόσωπα εντοπίζονται και στην ακόλουθη σύγκριση. Ειδικότερα, συγκρίναμε μια περικομμένη λήψη της Σιντορένκο από τον φωτογράφο του πρακτορείου Ria Novosti, Μικαήλ Κλιμεντίεβ, από την ομιλία του Πούτιν, με μια φωτογραφία της Σεργκούχινα από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη γενέτειρά της, Νόβγκοροντ.

Παρότι, λοιπόν, υπάρχει μια σχετική ομοιότητα ανάμεσα στις δύο γυναίκες, αν εστιάσουμε στα πρόσωπά τους μπορούμε να εντοπίσουμε μια σημαντική λεπτομέρεια. Η Λαρίσα Σεργκούχινα (δεξιά) έχει μια ελιά στο δεξί της μάγουλο, ενώ η Άννα Σιντορένκο (αριστερά) όχι.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως η γυναίκα με το στρατιωτικό χιτώνιο που βρίσκεται πίσω από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε βίντεο με ευχητήριο μήνυμα που απευθύνει στο ρωσικό λαό, δεν ταυτίζεται με τη γυναίκα που έχει κατά το παρελθόν φωτογραφηθεί πλησίον του σε αλιευτικό σκάφος, στις όχθες της λίμνης Νικόλσκογιε και στο μοναστήρι Yuriev του Αγίου Γεωργίου. Η πρώτη γυναίκα ονομάζεται Άννα Σιντορένκο είναι αξιωματικός με το βαθμό του Λοχαγού στην ιατρική υπηρεσία του 71ου Συντάγματος του Ρωσικού Στρατού. Η δεύτερη ονομάζεται Λαρίσα Σεργκούχινα είναι επιχειρηματίας και πολιτικός από την Νόβγκοροντ.