Χιλιάδες οικογένειες στην Κίνα περνούν από μια τεράστια δοκιμασία, αφού αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ημέρες για να κηδέψουν τους νεκρούς τους, καθώς τα αποτεφρωτήρια σε όλη τη χώρα κατακλύζονται από πτώματα ασθενών με Covid-19.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ανακοινώσεις των Αρχών της περιφέρειας Longhua της Σανγκάης το Σαββατοκύριακο ανέφεραν πως το τοπικό αποτεφρωτήριο είχε λάβει περισσότερα από 500 πτώματα εκείνη την ημέρα, περίπου πέντε φορές περισσότερα απ' ό,τι συνήθως. Ύστερα από ώρες αναμονής, κάθε οικογένεια είχε μόλις 5-10 λεπτά για να θρηνήσει το αγαπημένο της πρόσωπο, σε μια τελετή χωρίς «περιττές ανέσεις», παλεύοντας για λίγο χώρο σε ένα στενό δωμάτιο με πτώματα ξαπλωμένα σε φορεία, μέσα σε κίτρινες σακούλες κλεισμένες με φερμουάρ...

«Όλο το σύστημα έχει παραλύσει αυτή τη στιγμή», είπε ένας υπάλληλος του αποτεφρωτηρίου της Σαγκάης στο πρακτορείο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. «Τα πράγματα εδώ είναι πιο δύσκολα απ' ό,τι μπορεί να αντέξει κάποιος», πρόσθεσε.

«Περαιτέρω έκρηξη θανάτων από Covid-19 αναμένεται στην Κίνα ενόψει της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς»

Παρόμοιες σκηνές διαδραματίζονται σε γραφεία τελετών σε όλη την Κίνα, όπου μια ατελείωτη ουρά θλιμμένων οικογενειών και εξουθενωμένων εργαζομένων αφηγούνται την πραγματική ιστορία του τέλους της Covid-19 στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ έχει αναγνωρίσει επίσημα μόνο 12 θανάτους από Covid-19 αφότου εγκατέλειψε τους αυστηρούς ελέγχους για την πανδημία στις αρχές Δεκεμβρίου, ωθώντας τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επιβάλουν περιορισμούς στους Κινέζους ταξιδιώτες.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των θανάτων, είναι σαφές ότι τα γραφεία τελετών στις μεγάλες πόλεις έχουν ήδη φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους, ενώ ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Η Airfinity Ltd., μια ερευνητική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που εστιάζει σε προγνωστικές αναλύσεις υγείας, εκτίμησε πως η Κίνα θα μπορούσε να δει τους θανάτους από Covid-19 να αυξάνονται από περίπου 9.000 την ημέρα σε έως και 25.000 την ημέρα αργότερα τον Ιανουάριο, όταν αναμένεται ανάκαμψη στα ταξίδια λόγω των εορτασμών για την Κινεζική Πρωτοχρονιά.

Κίνα: Αναμονή για αποτέφρωση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου

Η έξαρση των θανάτων αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα για τον πρόεδρο Σι, ο οποίος διαφήμισε την πολιτική της «μηδενικής Covid» ως πιο ανθρώπινη και ηθικά ανώτερη από αυτές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που είδαν μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων να πεθαίνουν στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Η πολιτική του άλλαξε απότομα μετά τις πρωτόγνωρες για τη χώρα της Ανατολής διαμαρτυρίες ενάντια στα lockdowns, οι οποίες ξέσπασαν ταυτόχρονα σε βασικές πόλεις σε όλη τη χώρα.

Οι δυσκολίες που παρατηρούνται στη διαδικασία ταφής των νεκρών απειλούν τώρα να οξύνουν περαιτέρω τις κοινωνικές εντάσεις. Συνεντεύξεις με εργαζομένους σε γραφεία τελετών στο Πεκίνο και στη Σαγκάη, όπου τα αποτεφρωτήρια λειτουργούν τώρα όλη τη νύχτα, έδειξαν ότι η αναμονή για την αποτέφρωση ενός αγαπημένου προσώπου φτάνει πλέον έως και τα μέσα Ιανουαρίου.