Η εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα βγαίνει εκτός ελέγχου, με ειδικούς να εκτιμούν πως έως και το 70% των κατοίκων της Σαγκάης έχουν μολυνθεί από τον Covid-19. Αυτό μεταφράζεται σε 18 εκατομμύρια ανθρώπους σε σύνολο 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του ΜEGA, γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς δεν μπορούν καν να περπατήσουν από τον συνωστισμό στα νοσοκομεία της Σανγκάης. Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές με ασθενείς συνδεδεμένους με το οξυγόνο ο ένας επάνω στον άλλον.

 Οι διάδρομοι έχουν κλείσει από τα ράντζα που σχηματίζουν ουρές αλλά και από ασθενείς που περιμένουν ακόμα και όρθιοι για ώρες, προκειμένου να δουν έναν γιατρό.

 α ράντζα έχουν στηθεί ως και στο πεζοδρόμιο, έξω από το νοσοκομείο.

 «Τώρα, η εξάπλωση της επιδημίας στη Σαγκάη είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να έχει φτάσει το 70% του πληθυσμού, δηλαδή ποσοστό από 20 έως 30 φορές μεγαλύτερο από τον Απρίλιο και τον Μάιο», αναφέρει ο Τσεν Ερζχέν, μέλος επιτροπής ειδικών για την Covid-19 στη Σαγκάη.

 Οι γιατροί λένε πως έχουν φτάσει στο σημείο να επιλέγουν ποιον θα βοηθήσουν και ποιον όχι.

 «Δεν έχουμε τόσα πολλά φάρμακα. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις ενδείξεις των ασθενών για να τους χορηγούμε φάρμακα. Θα χορηγούμε φάρμακα κυρίως σε ασθενείς άνω των 65 ετών, των οποίων τα συμπτώματα τείνουν να γίνονται από ήπια πιο σοβαρά».

 Ατελείωτες ουρές για τα κρεματόρια, έξω από την πόλη Ζουνζού. Οι εικόνες διαψεύδουν την επίσημη γραμμή πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

 Το Πεκίνο από τη μία επιμένει να μη δίνει αναλυτικά στοιχεία και από την άλλη χαρακτηρίζει απαράδεκτα τα τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα, που επιβάλουν Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

 «Πιστεύουμε ότι οι περιορισμοί εισόδου που ορισμένες χώρες επέβαλαν μόνο στην Κίνα, στερούνται επιστημονικής βάσης. Ορισμένες υπερβολικές πρακτικές είναι απλώς απαράδεκτες», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

 Φόβοι για νέες παραλλαγές

Στη χώρα μας, η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο ΕΟΔΥ μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονται στην Κίνα.

 Προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη για μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, αν και εκδόθηκαν οδηγίες για χρήση μάσκας σε όσους ταξιδεύουν προς και από την Κίνα. Ελέγχους στα αεροδρόμια ωστόσο ζητούν αρκετοί επιστήμονες, υπό τον φόβο νέων παραλλαγών.

 Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να προσφέρει στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά του COVID.