Τραγική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κίνα με τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, που έχει πολλαπλασιάσει τους θανάτους στη χώρα, καθώς τα αποτεφρωτήρια και τα νοσοκομεία γεμίζουν.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες που φτάνουν στον έξω κόσμο, εν μέσω πολύ αυστηρών μέτρων λογοκρισίας και στο Διαδίκτυο, οι οποίες αποτυπώνουν τη θλιβερή εικόνα της Κίνας το τελευταίο διάστημα με την έξαρση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον.

Ατελείωτες ουρές στα αποτεφρωτήρια

Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής «Sun» αναφέρεται η τραγική υπόθεση ενός άνδρα του οποίου η γιαγιά έχασε τη ζωή της από επιπλοκές του κορονοϊού. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πήγε σε ένα μεγάλο αποτεφρωτήριο στην κινεζική πολή Τσενγκντού για να κανονίσει την κηδεία της.

Αντ' αυτού βρήκε «νεκροφόρες στοιβαγμένες με πτώματα» έξω από το κτίριο και έναν υπάλληλο, που εξήγησε απολογητικά ότι, παρά την καύση περισσότερων από 1.000 πτωμάτων την ημέρα και την απαγόρευση των τελετών κηδείας, υπήρχε μεγάλη ουρά στα αποτεφρωτήρια.

Καπνός αναδιδόταν συνεχώς από ένα άλλο αποτεφρωτήριο, καθώς το προσωπικό δήλωνε ότι ο αριθμός των κηδειών είχε αυξηθεί από περίπου 40 σε 200 την ημέρα.



«Είμαστε τόσο απασχολημένοι, που δεν προλαβαίνουμε ούτε να φάμε», είπε ένας από τους υπαλλήλους. «Πολλοί έχουν πεθάνει από τον COVID», πρόσθεσε κάποιος άλλος.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και σε ένα τρίτο κρεματόριο σε αυτή την επαρχιακή πρωτεύουσα των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, με έναν εργαζόμενο να λέει ότι όλες οι θέσεις τους ήταν γεμάτες.

«Υπήρξαν τόσο πολλοί θάνατοι από τον COVID τον τελευταίο καιρό», εξήγησαν. Τέτοιες ιστορίες εξαπλώνονται γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κόντρα στην κρατική λογοκρισία, καθώς ο κορονοϊός σαρώνει την Κίνα.

Έκαψε τη σορό του πατέρα του στο σπίτι του

Σε μια άλλη συγκλονιστική μαρτυρία, το βρετανικό Μέσο αναφέρει ότι ένας άνδρας ανήρτησε ένα σημείωμα στους συγκατοίκους της πολυκατοικίας του στη Σανγκάη, προειδοποιώντας ότι θα αναγκαστεί να κάψει τη μολυσμένη σορό του ίδιου του πατέρα του, καθώς δεν μπορούσε να βρει χώρο σε κανένα αποτεφρωτήριο σε αυτή την ευημερούσα κινεζική πόλη.

Βίντεο δείχνουν ουρές από νεκροφόρες, νεκροτομεία γεμάτα με σάκους πτωμάτων, αποθήκες γεμάτες με φέρετρα, μαζί με σπαρακτικά πλάνα από νοσοκομεία που πασχίζουν να αντεπεξέλθουν, καθώς κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι στριμώχνονται σε διαδρόμους και νοσηλεύονται ακόμα και σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, επισημαίνει το ρεπορτάζ.