Eξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία για τα εντός και εκτός Εκκλησίας ζητήματα(11 ψήφοι έναντι τεσσάρων του αντιπάλου του, μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιου) και λίγη ώρα μετά την εκλογή του ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ. Γεώργιος, γνωστοποίησε τις θέσεις του . Επιπλέον, ξεκαθάρισε με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι θα είναι πάντα στο πλευρό του, όπως ήταν και ο μακαριστός προκάτοχός του, Χρυσόστομος. Ζήτησε από τα μέλη της Συνόδου να σταματήσουν να περιφέρονται «στα κανάλια» και να μην εκθέτουν την Εκκλησία και τον εαυτό τους.

Παράλληλα, διεμήνυσε προς όλους πως δεν πρόκειται να πάψει να αγωνίζεται για την επίλυση του Κυπριακού και των προβλημάτων που προέρχονται από την εισβολή και την κατοχή, απαντώντας έμμεσα σε όσους πολιτικούς (σ.σ.: Αναστασιάδης) τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας.

16
Αν και ως μητροπολίτης Πάφου ήταν ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, στην πορεία του απέδειξε εμφατικά ότι «διαθέτει τσαγανό», όταν το 1989 ξεκίνησε δικαστικό αγώνα κατά της Τουρκίας. Ο άνθρωπος ο οποίος συνδύασε τη χημεία με τη θεολογία, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης, το 1989, κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αφορμή τη σύλληψη και την κακοποίησή του από τα τουρκικά στρατεύματα.

Ήταν η πρώτη φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο. Όπως έχει δηλώσει και κατά το παρελθόν, πρώτο μέλημα του 73χρονου ιεράρχη, η ενθρόνιση του οποίου θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου, είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ «φιλορώσων» και «φιλοπατριαρχικών». Ενα χάσμα το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε «πικράνει» τον μακαριστό Χρυσόστομο.

Συζητήσεις για το Κυπριακό

Στόχος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, είναι να πετύχει την «ενιαία έκφραση» της Συνόδου, όσο δύσκολο και αν φαίνεται αυτό, καθώς το επόμενο διάστημα θα εκλεγεί και νέος πρόεδρος και μοιραία θα γίνουν συζητήσεις για το Κυπριακό. Ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει ρόλο στο εθνικό θέμα.

Η εκλογή Γεωργίου έρχεται σε μια περίοδο όπου η κόντρα ελληνόφωνων και σλαβόφωνων Εκκλησιών φουντώνει καθημερινά, με αφορμή την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και την ενίσχυση της επιρροής της Μόσχας στα Βαλκάνια και στην Αφρική. Υποστηρίζει σθεναρά το Φανάρι και έχει άριστες σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και με τις περισσότερες Εκκλησίες εκτός του άξονος Ρωσίας - Σερβίας.

Αν και ως μητροπολίτης Πάφου ήταν ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, στην πορεία του απέδειξε εμφατικά ότι «διαθέτει τσαγανό», όταν το 1989 ξεκίνησε δικαστικό αγώνα κατά της Τουρκίας


Πέραν αυτών, ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να επαναφέρει την Εκκλησία κοντά στην κοινωνία. Όπως επισημαίνει, το όραμά του εν πολλοίς είναι η συνέχιση, αλλά και η επέκταση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής, στηρίζοντας, εκτός των άλλων, τους φοιτητές στον τομέα της φθηνής στέγης.

Η ζωή του

Ο Γεώργιος (Παπαχρυσοστόμου) γεννήθηκε στο χωριό Αθηένου της Κύπρου στις 25 Μαΐου 1949. Το 1967 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια εισήχθη στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1972. Από το Χημικό εισήχθη στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1980, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία σε Χημεία και Θεολογία.

Μετά τις σπουδές, το 1984, χειροτονήθηκε διάκονος και έναν χρόνο αργότερα πρεσβύτερος, ενώ παράλληλα άσκησε καθήκοντα καθηγητή Χημείας την περίοδο 1985-1996. Το 1996 έγινε τιτουλάριος επίσκοπος Αρσινόης και τον Δεκέμβριο του 2006 εξελέγη μητροπολίτης Πάφου, στη θέση του μακαριστού Χρυσόστομου, ο οποίος είχε ήδη εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος.

Χάρη στις γνώσεις του και τον ήπιο χαρακτήρα του, εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου σε Πανορθόδοξες Διασκέψεις, στον διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και στις ομολογίες των Λουθηρανών και Μεταρρυθμιστών. Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου. Αν και πάντα ήταν στο πλευρό των «φιλοδυτικών», στις 23 Ιουλίου 2013, στις εορταστικές εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στη 1.025η επέτειο από τον εκχριστιανισμό της Ρωσίας, ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, του απένειμε το παράσημο του Αγίου Αλεξίου της Μόσχας, Β’ βαθμού. Προς το παρόν, πάντως, ο Πατριάρχης Μόσχας δεν έχει συγχαρεί τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Η Εκκλησία της Κύπρου είναι η πρώτη από τις 15 αυτοκέφαλες Εκκλησίες που συναποτελούν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι η μοναδική αρχαία αυτοκέφαλη Εκκλησία, από το 432 μ.Χ., και η πρώτη τη τάξει μετά τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία