Με αφορμή τα επεισόδια και τις σκηνές χάους στο Κογκρέσο της Βραζιλίας, που προκάλεσαν οπαδοί του Μπολσονάρου, το ΒΒC αφήνει να εννοηθεί ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και στέκεται στις ομοιότητες με όσα συνέβησαν στις 6 Ιανουαρίου του 2021 στις ΗΠΑ.

«Κάτι μου βρωμάει», είχε δηλώσει ο Στιβ Μπάνον, πρώην στενός συνεργάτης του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στη Βραζιλία τον περασμένο μήνα. Χωρίς να υπάρξει εκλογικό αποτέλεσμα, διατυμπάνιζε ότι οι εκλογές είναι «στημένες».

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό περιοδικό «Τhe Atlantic» δημοσιεύει ένα άρθρο, με τίτλο: «Οι Αμερικανοί ταραξίες έδωσαν το παράδειγμα στους Βραζιλιάνους ακροδεξιούς». «Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου υποστήριξαν ότι οι αντιδημοκρατικές επαναστάσεις μπορεί επίσης να είναι μεταδοτικές», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Μοιάζει»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι «New York Times», που εκτιμούν ότι η επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης της Βραζιλίας, μοιάζει με την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Η αμερικανική εφημερίδα παραθέτει και το σχετικό φωτογραφικό υλικό που δείχνει τις εκπληκτικές ομοιότητες των εξεγέρσεων στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Για το BBC, πάντως, αυτό που συνέβη στη Βραζιλία έχει βαθύτερες διασυνδέσεις με αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ το 2021. Ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Τραμπ εξέφρασε την άποψή του για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βραζιλία από τον πρώτο γύρο και επί εβδομάδες διέδιδε αβάσιμες φήμες για νοθεία στην κάλπη.

Σχόλια

Σε πολλά επεισόδια του podcast του Μπάνον, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο, και με βάση τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος και οι καλεσμένοι του υποστήριζαν ισχυρισμούς για «νοθευμένες εκλογές» και σκιώδεις δυνάμεις. Ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ προώθησε επίσης το hashtag #BrazilianSpring (Άνοιξη στη Βραζιλία) συνεχίζοντας να ενθαρρύνει την αντιπολίτευση ακόμα κι όταν ο ίδιος ο Μπολσονάρου φάνηκε να αποδέχεται την ήττα του.

Ο Μπάνον, ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, ήταν μόνο ένας από τους πολλούς βασικούς συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ που ακολούθησαν την ίδια στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε για να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ. Και όπως συνέβη στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου του 2021, αυτές oι «fake» αναφορές και οι αναπόδεικτες φήμες εμψύχωσαν τον όχλο που έσπασε παράθυρα και εισέβαλε σε κυβερνητικά κτίρια σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τον εκλεγμένο Λούλα.