Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν, τάσσεται «υπέρ του να φορούν στολή οι μαθητές στο σχολείο» σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη 11/1, ένα θέμα που εγείρει αντιδράσεις στη Γαλλία, ακόμη και στους κόλπους του προεδρικού στρατοπέδου.

Όταν ρωτήθηκε από επτά αναγνώστες της εφημερίδας Le Parisien, η σύζυγος του Εμανουέλ Μακρόν απάντησε πολύ ευθέως σε μια ερώτηση για τη στολή.

«Φόρεσα τη στολή ως μαθήτρια: 15 ετών, μπλε σκούρα φούστα, μπλε σκούρο πουλόβερ. Και πήγε καλά. Αυτό εξαλείφει τις διαφορές, κερδίζεις χρόνο - είναι χρονοβόρο να επιλέγεις πώς θα ντυθείς το πρωί, και χρήμα - σε σχέση με τα επώνυμα ρούχα», δηλώνει.

«Είμαι λοιπόν υπέρ της στολής στο σχολείο, αλλά μια απλή στολή και όχι μελαγχολική», προσθέτει.

Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, Αναγέννηση, συγκρότησε ομάδα εργασίας στην Εθνοσυνέλευση για το θέμα αυτό που διχάζει τους Γάλλους.

Οι συζητήσεις για τη στολή στα σχολεία της Γαλλίας

Αλλά ο υπουργός Παιδείας Παπ Ντιαγέ είπε επίσης την περασμένη εβδομάδα: «να επιβληθεί η στολή σε όλους τους μαθητές, (λέω) όχι», αναφέροντας ωστόσο ότι ένα σχολείο μπορεί να καθιερώσει μια στολή σε τοπικό επίπεδο.

Μια πρόταση νόμου του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός για να καταστήσει υποχρεωτική τη στολή στα δημόσια σχολεία απορρίφθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου σε επιτροπή στη Συνέλευση, παρά την υποστήριξη της δεξιάς. Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί αύριο, Πέμπτη.

Στη μακρά αυτή συζήτηση, η Μπριζίτ Μακρόν ζητεί επίσης να υπάρξει ταχύτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα της παρενόχλησης, από την πρωτοβάθμια κιόλας εκπαίδευση, και να γίνει «προτεραιότητα». Δηλώνει επίσης ότι είναι υπέρ της επέκτασης στο λύκειο του κανόνα κατά των κινητών τηλεφώνων που ισχύει στο γυμνάσιο.

«Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μειωθεί το επίπεδο των απαιτήσεων» στην ορθογραφία, «συνιστώ να κάνετε λίγη υπαγόρευση κάθε μέρα», προσθέτει επίσης, την παραμονή των εκπαιδευτικών συστάσεων για αυτό το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ