Μετά την πληθώρα των δημοσιευμάτων που καταπιάνεται με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και πιο συγκεκριμένα με την επιστροφή αυτών στην Ελλάδα, η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν, βάζει στην όλη υπόθεση μία τελεία.

Για την ακρίβεια, σε συνέντευξή της στο BBC η 38χρονη πολιτικός, κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τον επαναπατρισμό των ιστορικών αντικειμένων, επέμεινε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσε η ίδια, η αποστολή τους θα «άνοιγε τον ασκό του Αιόλου» και θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος», αφού θα προκαλούσε αντιπαράθεση και για τα υπόλοιπα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου. «Θα άνοιγε την πύλη στο ερώτημα για ολόκληρο το περιεχόμενο των μουσείων μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα πιέζει χρόνια να πάρει πίσω τα έργα»

Το BBC σημειώνει ότι οι ισχυρισμοί της Μισέλ Ντόνελαν όσον αφορά τον «σωστό» νόμο που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα ιστορικά γλυπτά στην Ελλάδα, «θα προκαλέσει την οργή της Αθήνας και όχι μόνο».
«Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται από τον νόμο να επιστρέψει οριστικά τα έργα τέχνης στην Ελλάδα. Υπήρξαν, όμως, εικασίες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτρέψει τη μεταφορά των γλυπτών στην Αθήνα με δανεισμό εκ περιτροπής, σε αντάλλαγμα για κλασικά αντικείμενα που δεν έχουν ξαναβγεί εκτός Ελλάδας. Η Ελλάδα πιέζει εδώ και χρόνια να πάρει πίσω τα έργα τέχνης. Ο ισχυρισμός της κυρίας Ντόνελαν ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο, ο οποίος είναι “σωστός”, θα αντιμετωπιστεί με οργή στην Αθήνα και όχι μόνο», γράφει συγκεκριμένα το βρετανικό δίκτυο.

Στη συνέχεια της συνέντευξής της η Ντόνελαν είπε ότι είχε «πολλές συνομιλίες» με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και ότι «η άποψή του για το ζήτημα έχει παρερμηνευθεί και απεικονίζεται λανθασμένα».
«Δεν πρόκειται να στείλει πίσω τα Γλυπτά. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου, ότι δεν πρέπει να τα στέλνουμε πίσω και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απ' όταν αποκτήσαμε την πρόσβαση», δήλωσε η υπουργός.

Δείτε τα όσα είπε η υπουργός Πολιτισμού εδώ.