Στην τελευταία στροφή πριν από τις εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου βρίσκεται η Κύπρος, µε τον χρόνο που αποµένει να είναι λιγότερος από µήνα. Οι εκλογές στην Κύπρο είναι οι πρώτες που διεξάγονται το 2023 εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προηγούνται των βουλευτικών εκλογών της Ελλάδας και των προεδρικών της Τουρκίας.

Με τον κατάλογο των υποψηφίων να έχει κλείσει από την περασµένη Πέµπτη, οι επερχόµενες εκλογές συνοδεύονται από ρεκόρ ψηφοφόρων, καθώς δικαίωµα ψήφου έχουν περισσότεροι από 562.000 πολίτες, περίπου 5.000 περισσότεροι σε σχέση µε τις βουλευτικές του 2021, µε τους ψηφοφόρους που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους τις τελευταίες ηµέρες να ξεπερνούν τους 10.000.

562.000 πολίτες έχουν δικαίωµα ψήφου, µε τους ψηφοφόρους που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους τις τελευταίες ηµέρες να ξεπερνούν τους 10.000


Σύµφωνα µε τις τελευταίες µετρήσεις, τρεις είναι οι υποψήφιοι που ξεχωρίζουν, µε τον προερχόµενο από το κυβερνών κόµµα, ∆Η.ΣΥ., αλλά υποστηριζόµενο από τον κεντρώο χώρο Νίκο Χριστοδουλίδη να αποτελεί το φαβορί για την πρωτιά στον α’ γύρο και τους υποψηφίους του κεντροδεξιού ∆Η.ΣΥ. και τον υποστηριζόµενο από το ΑΚΕΛ να έπονται.

Ο πρόεδρος του ∆Η.ΣΥ., Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εµφανίζονται να ερίζουν για την είσοδο στον β’ γύρο. Κοινό σηµείο και των τριών είναι ότι διετέλεσαν συνεργάτες του απερχόµενου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληµατισµό στα επιτελεία των υποψηφίων αναφορικά µε τις θέσεις που εκφράζουν και τα κοινά στα οποία απευθύνονται.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟ∆ΟΥΛΙ∆ΗΣ

xristodoulidis

Ο υποψήφιος που προβάλλει ως το ακλόνητο φαβορί για την πρωτιά του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών σκιαγραφείται από κυπριακά ΜΜΕ ως ένας ταλαντούχος και ιδιαίτερα επικοινωνιακός πολιτικός. Το πέρασµά του από τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου και του κυβερνητικού εκπροσώπου τού έδωσε την απαραίτητη προβολή και αναγνωρισιµότητα, µε τους επικριτές του, ωστόσο, να τον κατηγορούν για την προσήλωσή του στην επικοινωνία. ∆ιπλωµάτης καριέρας ο ίδιος πριν εµπλακεί στην πολιτική, έχει υιοθετήσει ένα προφίλ συναινετικό, το οποίο ταυτίζεται µε τον κεντρώο χώρο στον οποίο απευθύνεται, µε πολλούς να τον παροµοιάζουν µε τον Γάλλο πρόεδρο, Εµανουέλ Μακρόν, από τη στιγµή που δεν διαθέτει µια οργανωµένη κοµµατική βάση που να τον στηρίζει. Με την επίλυση του Κυπριακού να είναι από τα σηµαντικότερα θέµατα της προεκλογικής ατζέντας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνοδεύεται από τη φήµη του «αδιάλλακτου», έχοντας όµως προτείνει «ευρωπαϊκή λύση» και διορισµό εκπροσώπου παρατηρητή στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το Κυπριακό.

ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

averof_neofutou

Ο πρόεδρος του ∆ηµοκρατικού Συναγερµού αποτελεί τον επίσηµο υποψήφιο του κεντροδεξιού κόµµατος, απολαµβάνοντας τυπικά τη στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη, του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνολικά του ΕΛΚ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει εξαγγείλει µια σειρά θέσεων για την οικονοµία και τις θέσεις εργασίας, έναν τοµέα τον οποίον γνωρίζει καλά ως οικονοµολόγος, το στεγαστικό πρόβληµα και την αντιµετώπιση της παράνοµης µετανάστευσης. Επικριτές του στην Κύπρο εστιάζουν σε αντικρουόµενες θέσεις που φέρεται να έχει εκφράσει κατά καιρούς για το Κυπριακό, καθώς εµφανίζεται θετικός απέναντι στο απορριφθέν Σχέδιο Ανάν του 2004. Παράλληλα δήλωσε ότι θα υπέγραφε το πρόσφατο «πλαίσιο Γκουτέρες». Με δεδοµένο ότι διεκδικεί την παρουσία του στον β’ γύρο απέναντι στον υποστηριζόµενο από το ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι παραπάνω δηλώσεις του αποµακρύνουν, σύµφωνα µε Κύπριους αναλυτές, οποιαδήποτε πιθανότητα προσέγγισης µεταξύ των δύο πλευρών. Από τα βασικά αρνητικά του, επίσης, εµφανίζεται να είναι η χαµηλή δηµοτικότητα στις τάξεις των ψηφοφόρων του ∆ηµοκρατικού Συναγερµού.

ΑΝ∆ΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

andreas_maurogiannis

Αποτελεί τον εκλεκτό του ΑΚΕΛ για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, χωρίς όµως να έχει τη σκληρή κοµµατική ταµπέλα που είχαν άλλοι υποψήφιοι του κόµµατος στο παρελθόν. Μετά την ισχνή πρώτη του περίοδο στον προεκλογικό αγώνα για τις εκλογές, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εµφανίζει το τελευταίο διάστηµα ανοδική τάση στις δηµοσκοπήσεις, µε τους αναλυτές να εκτιµούν ότι η συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητά του έχει κι άλλα περιθώρια ανόδου. Με θέσεις στο πρόγραµµά του για την ακρίβεια, τη διαφθορά, το Μεταναστευτικό, τους νέους, τις εκποιήσεις και το Στεγαστικό, στο επίκεντρο της δηµοσιότητας γύρω από την υποψηφιότητά του βρίσκεται το Κυπριακό. Προβεβληµένος διπλωµάτης ο ίδιος, παραιτήθηκε από τον Απρίλιο του 2022 από τη θέση του διαπραγµατευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνοµιλίες για το Κυπριακό, στην οποία βρισκόταν από το 2013, θέση που προέβλεπε και άµεση συνεργασία µε τον Νίκο Αναστασιάδη, µε την παραίτηση και την υποψηφιότητά του µε τη στήριξη του ΑΚΕΛ πάντως να έχει δηµιουργήσει ένα µεγάλο «χάσµα» µε τον απερχόµενο πρόεδρο.