Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
ukraine_gynaika
Διεθνή

Ουκρανία: Σοκάρει η περιγραφή 44χρονης για τα βασανιστήρια που υπέστη από Ρώσους - «Μου έβαζαν τα χέρια σε βραστό νερό»

Η Οξάνα Μινένκο καταγγέλλει ότι Ρώσοι της έβγαλαν τα νύχια και την ξυλοκόπησαν με υποκόπανους όπλων

Συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα των Ρώσων στα ουκρανικά εδάφη, δίχως τέλος.

Μάλιστα, σε μια συγκλονιστική αφήγηση για τα βασανιστήρια που υπέστη από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στην πόλη της Χερσώνας προχώρησε στο Reuters η 44χρονη Οξάνα Μινένκο από την Ουκρανία.

Όπως είπε η ίδια, ο σύζυγός της πέθανε υπερασπιζόμενος τη γέφυρα Αντονίβσκι στη Χερσώνα την πρώτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, με την ίδια στη συνέχεια να περιγράφει τι πέρασε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Στη συγκλονιστική συνέντευξή της η 44χρονη Ουκρανή καταγγέλλλει ότι Ρώσοι στρατιώτες της βουτούσαν τα χέρια σε βραστό νερό, της έβγαλαν τα νύχια και τη χτυπούσαν με τους υποκόπανους σε τέτοιο βαθμό ώστε τελικά να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθούν τα τραύματά της.

«Ο ένας πόνος διαδεχόταν τον άλλο. Ήμουν σαν ένα ζωντανό πτώμα», λέει η γυναίκα στο Reuters με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησής της.

Η Μινένκο πιστεύει ότι οι βασανιστές της τη στοχοποίησαν επειδή ο σύζυγός της ήταν στρατιώτης. Όπως λέει, στην κηδεία του, μία εβδομάδα μετά τον θάνατό του, Ρώσοι στρατιώτες εμφανίστηκαν στο νεκροταφείο και την υποχρέωσαν να γονατίσει δίπλα στον τάφο του προχωρώντας σε εικονική εκτέλεσή της.

Σύμφωνα με την καταγγελία της 44χρονης Ουκρανής, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις -τον Μάρτιο και τον Απρίλιο- άνδρες με ρωσικές στρατιωτικές στολές και τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες μπήκαν στο σπίτι της, την ανέκριναν και την έθεσαν υπό κράτηση. Σε μία εξ αυτών, δε, οι άνδρες αυτοί την υποχρέωσαν να γδυθεί και τη χτύπησαν ενώ τα χέρια της ήταν δεμένα σε καρέκλα και το κεφάλι της καλυμμένο με κουκούλα.

«Σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορείς να ανασάνεις, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, δεν μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου», είπε η Μινένκο.

Περισσότερες από 1.000 οι περιπτώσεις βασανιστηρίων μόνο στη Χερσώνα

Ουκρανοί που βρέθηκαν στα χέρια Ρώσων, εκπρόσωποι των ουκρανικών σωμάτων ασφαλείας αλλά και εισαγγελείς έχουν περιγράψει στο Reuters τις μεθόδους των βασανιστηρίων, που περιελάμβαναν από ηλεκτροσόκ σε γεννητικά όργανα μέχρι ξυλοδαρμούς και εικονικούς πνιγμούς.

Κατά τις ίδιες μαρτυρίες, οι κρατούμενοι Ουκρανοί στιβάζονταν σε κελιά χωρίς ίχνος υγιεινής ή επαρκούς φαγητού και νερού ακόμα και για διάστημα δύο μηνών.

«Όλα αυτά γίνονταν συστηματικά και σε εξαντλητικό βαθμό για να αποσπάσουν πληροφορίες για τις κινήσεις του ουκρανικού στρατού και των συνεργατών του ή για να τιμωρήσουν όσους επέκριναν τη ρωσική κατοχή», υποστηρίζει ο επικεφαλής των ουκρανικών εισαγγελικών Αρχών για τα εγκλήματα πολέμου στη Χερσώνα.

Οι ουκρανικές Αρχές, σύμφωνα με το Reuters, έχουν ήδη σχηματίσει δικογραφία για περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις βασανιστηρίων μόνο στην περιοχή της Χερσώνας, μολονότι η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις της διαπράττουν εγκλήματα πολέμου ή στοχοποιούν αμάχους.

Ο επικεφαλής των εισαγγελέων που ασχολούνται με εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, Γιούρι Μπελούσοφ, υποστηρίζει ότι έχουν ταυτοποιηθεί δέκα σημεία στην επαρχία της Χερσώνας που χρησιμοποιούσαν οι ρωσικές δυνάμεις για παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια σε βάρος συνολικά περίπου 600 ανθρώπων.