Η ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την πανδημία του κορονοϊού αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τις συμβάσεις εμβολίων κατά της Covid-19.

Ειδικότερα, η κορυφαία αξιωματούχος των Βρυξελλών καλείται να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τον ρόλο της στη διαπραγμάτευση της τρίτης και μεγαλύτερης σύμβασης με την Pfizer.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, θα πρέπει επίσης να δώσει εξηγήσεις και για τα γραπτά μηνύματα (SMS) που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, τον Άλμπερτ Μπουρλά.

Επιπλέον, μετά τη διπλή άρνηση του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο, η ειδική επιτροπή για την πανδημία του κορονοϊού ζητεί την επιβολή κυρώσεων κατά της φαρμακευτικής εταιρείας, αναστέλλοντας την πρόσβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ίδια επιτροπή ζητεί να ανασταλεί η πρόσβαση και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το αίτημα αυτό θα εξεταστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βάσει του άρθρου 123 του Κανονισμού του ΕΚ), η οποία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες ενός ενδεχόμενου περιορισμού πρόσβασης της Pfizer στο Ε.Κ. (π.χ. όσον αφορά το χρονικό εύρος και τα πρόσωπα).

Η Γενική Γραμματεία μπορεί, με την εξουσιοδότηση των κοσμητόρων, να απαγορεύσει το δικαίωμα πρόσβασης στο Ε.Κ. από εγγεγραμμένο πρόσωπο που, μεταξύ άλλων, «αρνήθηκε να συμμορφωθεί με επίσημη πρόσκληση για να παραστεί σε ακρόαση ή συνεδρίαση επιτροπής ή που δεν συνεργάζεται με εξεταστική επιτροπή χωρίς να παρέχει επαρκή αιτιολόγηση».

Όσον αφορά το αίτημα της επιτροπής για την πανδημία του κορονοϊού να καλέσει σε ακρόαση την πρόεδρο της Επιτροπής, σύμφωνα με τον κανονισμό του Ε.Κ., η πρόσκληση θα σταλεί στην πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα ζητήσει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραστεί στην ακρόαση.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ