«Ένα ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία είναι αδιανόητο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times».

 «Είμαστε ένα δοκιμασμένο έθνος, ένας δοκιμασμένος στρατός που δεν θα ενεργούσε ποτέ αντίθετα με τις συμμαχίες μας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», πρόσθεσε ο Ακάρ.

 «Υποστηρίζουμε πλήρως την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακριβώς όπως σεβόμαστε την επιθυμία των υποψηφίων να γίνουν μέλη, πρέπει να σέβονται τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια», είπε ο Ακάρ. «Θέλουμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Περιμένουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ολοκληρώσουν το έργο τους και να το λύσουν αυτό», υποστήριξε.

 Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αρνήθηκε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η ίδια ζητεί από τη Σουηδία να καταστείλει τις δραστηριότητες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ζητάει επίσης την έκδοση αιτούντων άσυλο που, όπως υποστηρίζει, ανήκουν σε ένα ισλαμικό δίκτυο που, όπως λέει η Τουρκία, ευθύνεται για τη βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

 Για την αγορά F-16

Αναφερόμενος στο θέμα των F-16, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε «αισιόδοξος» ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα δώσει τελικώς το πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τον στρατό μας και οι ΗΠΑ θέλουν οι χώρες του ΝΑΤΟ να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα, αλλά μετά έρχονται και θέτουν περιορισμούς στις δικές μας αγορές στρατιωτικού υλικού», είπε ο Ακάρ.

 Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «κάποιος πρέπει να μιλάει με τη Ρωσία… χωρίς αυτόν τον διάλογο θα υπήρχε αδιέξοδο. Θα περιμέναμε από τη Δύση να ευχαριστήσει τον πρόεδρό μας (σ.σ.: που συνομιλεί με τον Πούτιν)».

 Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός αρνήθηκε να πει εάν επίκειται άμεσα κάποια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων (YPG) στη Συρία.

Η Τουρκία επιθυμεί τώρα μια «επανευθυγράμμιση» με την Ουάσινγκτον, είπε ο Ακάρ. «Οι ΗΠΑ είναι ο στρατηγικός μας σύμμαχος. Η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, οι στόχοι και οι αξίες μας είναι κοινά. Όταν είμαστε δυνατοί, το ΝΑΤΟ είναι δυνατό», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

 Ο Χουλουσί Ακάρ θα έχει συνάντηση σήμερα στη Βρετανία με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας.