Του Μάνου Οικονομίδη
Twitter@EmOikonomidis

Στο ξεκίνημα της πολιτικής σταδιοδρομίας του Ντέιβιντ Κάμερον, οι Βρετανοί Συντηρητικοί ήθελαν τόσο πολύ να δουν στο πρόσωπό του το αντίπαλο δέος του Τόνι Μπλερ, ώστε έσπευσαν από πολύ νωρίς να του χαρίσουν ένα παρατσούκλι που, κάθε άλλο παρά τον ενόχλησε: “Τόρι Μπλερ”.

Ο ηγέτης των Τόρις λοιπόν, και πιο φρέσκο πρόσωπο της Κεντροδεξιάς στην… από εδώ πλευρά του Ατλαντικού, κατάφερε να οδηγήσει το Συντηρητικό Κόμμα στην εξουσία, να συγκυβερνήσει με τους Φιλελευθέρους του Νικ Κλεγκ, και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές να πετύχει το σχεδόν πρωτοφανές, να αυξήσει την κοινωνική βάση του, εξασφαλίζοντας έτσι την επανεκλογή του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, με απόλυτη αυτοδυναμία αυτή τη φορά.

Την επομένη των εκλογών ωστόσο, και πολύ περισσότερο στις εβδομάδες που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα, ο Ντέιβιντ Κάμερον ήρθε αντιμέτωπος με τις “σκοτεινές γωνίες” της απόλυτης πολιτικής ηγεμονίας του. Με επίκεντρο το δημοψήφισμα που ο ίδιος υποσχέθηκε στους Βρετανούς για το 2017, αναφορικά με την παραμονή τους ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κάμερον αναγκάστηκε από χθες, και μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου των G7, να πραγματοποιεί ήδη προεκλογική εκστρατεία υπέρ του… ναι.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον, η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, είχαν τα επιθυμητά για τον ίδιο αποτελέσματα, η Ευρώπη θα αλλάξει στο μοτίβο που επιθυμεί το Λονδίνο, και έτσι η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει κανέναν λόγο να επιδιώκει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ μάλιστα έφτασε στο σημείο να… απειλήσει τους υπουργούς του, και κάθε προβεβλημένο μέλος των Τόρις, που δεν θα συμπορευτεί μαζί του στη μάχη υπέρ του “ναι”. Μια επιθετική ρητορική που προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό των Συντηρητικών, προϊδεάζοντας για όσα ακόμη πιο δύσκολα θα ακολουθήσουν.

Ο Κάμερον θα βρεθεί εκ των πραγμάτων να υπερασπίζεται την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κόντρα στη.. δεύτερη φύση του μέσου Βρετανού ψηφοφόρου να είναι ευρωσκεπτικιστής. Και να φλερτάρει παραδοσιακά με την ιδέα του ευρω-απομονωτισμού.

Μέχρι το 2017 φυσικά, έχουμε ακόμη δρόμο. Ο Ντέιβιντ Κάμερον όμως βιάστηκε να… σφυρίξει λήξη. Και κινδυνεύει να βάλει την υπογραφή του κάτω από τον πρώτο, θυελλώδη ακρωτηριασμό της πολιτικής Ευρώπης, αν στο δημοψήφισμα οι συμπατριώτες του μπουν στον πειρασμό να τον τιμωρήσουν για τα αποτελέσματα των πολιτικών του στην καθημερινότητά τους.