Επεκτείνει τον στρατό της στα ενάμιση εκατομμύριο στελέχη η Ρωσία, δημιουργώντας νέες μονάδες κοντά στην Ευρώπη, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, η Ρωσία θα δημιουργήσει νέες δομές στις περιοχές γύρω από τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και την Καρελία στα σύνορα με την Φινλανδία.

Το ανακοίνωσε την Τρίτη στους ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σημειώνοντας ότι οι «μεγάλες αλλαγές» στις δυνάμεις της θα ξεκινήσουν τη φετινή χρονιά και θα συνεχιστούν μέχρι το 2026. Πέραν τούτων, όπως είπε ο Ρώσος ΥΠ ΑΜ, θα δημιουργηθούν «αυτάρκεις» μονάδες στις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε παράνομα η Ρωσία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι αλλαγές αυτές στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστησαν απαραίτητες λόγω του «πολέμου δι’ αντιπροσώπων» που , όπως αναφέρει, διεξάγει στην Ουκρανία η Δύση, η οποία στέλνει όλο και πιο βαρύ οπλισμό στο Κίεβο, για να το βοηθήσει να αντισταθεί στις δυνάμεις της Ρωσίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική εντός της χώρας για την αναποτελεσματικότητα της προσπάθειάς του να πάρει τον έλεγχο μεγάλων εκτάσεων της Ουκρανίας, υποσχέθηκε τον Δεκέμβριο να αυξήσει το στρατιωτικό του προσωπικό στο 1,5 εκατομμύριο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε το σχέδιο του Σοϊγκού, αν και το Κρεμλίνο δεν έχει πει πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό.

Ο Σοϊγκού ανέφερε ότι η ενίσχυση του στρατεύματος θα αφορά σε όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και θα γίνει σε συντονισμό με την παράδοση νέων όπλων και οπλικών συστημάτων για τον εξοπλισμό τους, όπως σημείωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η Ρωσία θα δημιουργήσει τρεις νέες μηχανοκίνητες μεραρχίες πεζικού και δύο αερομεταφερόμενες μεραρχίες, είπε ο Σόιγκου σε σχόλια που αναρτήθηκαν στο κανάλι του υπουργείου Άμυνας στο Telegram. Ενώ ζήτησε από τους στρατιωτικούς διοικητές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη συμβασιούχων στρατιωτών για τη συμπλήρωση των βαθμίδων του νέου διευρυμένου στρατού.

Ο Πούτιν μετά τη ρωσική εισβολή κατέστρωσε σχέδια για την αντιστροφή των πολυετών μειώσεων στις τάξεις του στρατού της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο δεν έχει πει πώς θα στρατολογήσει όλους τους νέους στρατιώτες, αλλά έχει προτείνει την αύξηση της στρατεύσιμης ηλικίας, που δύναται να αυξήσει τον αριθμό των ανδρών, οι οποίοι μπορούν να στρατολογηθούν.

Η Ρωσία έχει πει κατ’ επανάληψη ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τις δυνάμεις της στα βορειοδυτικά απαντώντας στην εκκρεμή διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να έχουν υποβάλει αίτημα ένταξης, το οποίο έχουν εγκρίνει τα 28 από τα 30 μέλη της Συμμαχίας, πλην της Τουρκίας και της Ουγγαρίας. Η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα διπλασιάσει τα χερσαία σύνορά του με τη Ρωσία.