Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ταξιδεύει σήμερα στις ΗΠΑ για συνομιλίες για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F16, κάτι που μπορεί να εξαρτηθεί από την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα.

 Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντάται σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συζητήσουν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών καθώς και τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με τους Κούρδους μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη Συρία. Παράλληλα, όμως, ασκεί νέες πιέσεις στη Σουηδία για παραχωρήσεις, προκειμένου να εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, η Τουρκία έχει συμφωνήσει αρχικά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά η επέκταση του Οργανισμού έχει σταματήσει, καθώς η Άγκυρα επιμένει να καθυστερεί την επικύρωση των αιτήσεων.

 Οι ΗΠΑ, η πιο ισχυρή χώρα στη στρατιωτική συμμαχία, έχουν ρίξει το βάρος τους στα σκανδιναβικά έθνη, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν και την πιθανή πώληση F16, αξίας 20 δισ. δολαρίων, ως δέλεαρ για να «πείσουν» την Άγκυρα.

Η συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Μπλίνκεν έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας, αφού την περασμένη εβδομάδα διαδηλωτές στη Στοκχόλμη κρέμασαν ανάποδα ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κίνηση καταδικάστηκε από τους Σουηδούς πολιτικούς, ωστόσο ο Σουηδός εισαγγελέας αρνήθηκε να ερευνήσει το περιστατικό, λέγοντας ότι δεν συνιστά έγκλημα, σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία.

 Η απόφαση να μη ληφθούν νομικά μέτρα είναι «παράλογη», είπε ο Τσαβούσογλου την Τρίτη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

 Η Τουρκία συνεχίζει να ζητεί από τη Σουηδία να πατάξει τις ομάδες που είναι παράνομες στην Τουρκία, ενώ από την πλευρά της η Σουηδία επιμένει ότι συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, στη Μαδρίτη, η οποία δρομολόγησε τη διαδικασία επέκτασης, παρά την αρχική αντίσταση της Τουρκίας. Ωστόσο, η Άγκυρα παραμένει ανικανοποίητη και θέλει η Σουηδία να λάβει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης υπόπτων, για να αλλάξει τη θέση της.

 Ο Ερντογάν πιέζεται και πιέζει εν όψει εκλογών

Η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν μπορεί να ακυρώσει την απόφαση των δικαστηρίων σε υποθέσεις έκδοσης, όπου το δικαστικό σώμα έχει αρνηθεί να στείλει τον κατηγορούμενο στην Άγκυρα.

 «Είτε θα πέσουν θύματα των ναρκών που έχουν τοποθετήσει τρομοκράτες, είτε θα προχωρήσουμε εφαρμόζοντας τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια όλων. Η επιλογή είναι της Σουηδίας», είπε ο Τσαβούσογλου.

 Καθώς ο Ερντογάν προετοιμάζεται για τις κρίσιμες εκλογές, που πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, και επιθυμεί να εδραιώσει την υποστήριξη των εθνικιστών, η κατάσταση φαίνεται ατελέσφορη -ακόμα κι αν οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ είναι βέβαιοι ότι θα βρεθεί τελικά μια λύση, ενδεχομένως μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας τον Ιούλιο, στο Βίλνιους.

 Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Τρίτη, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι πληρούν όλα τα κριτήρια που ορίζει η συμμαχία.