Στην χορήγηση νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. ευρώ συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που συνεχίζονται οι συζητήσεις με χώρες της ΕΕ και εκτός αυτής για την χορήγηση και αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Μαζί με το πακέτο οι 27 υπουργοί αποφάσισαν και τη χορήγηση άλλων 45 εκατ. ευρώ σε «μη φονικό» εξοπλισμό για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.

Το Reuters αναφέρει ότι οι υπουργοί της ΕΕ δεν έχουν συμφωνήσει για το αν θα χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ρωσικοί πόροι στην Ευρώπη που «πάγωσαν» μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία συμφώνησε στο πακέτο βοήθειας των 500 εκατ., αλλά δηλώνει ότι θα αντιταχθεί σε επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα, όπως ακόμη σημειώνει το Reuters, επιμένουν οι πιέσεις προς τη Γερμανία για τη χορήγηση στο Κίεβο γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία. Το Βερολίνο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατέχουν Leopard, μεταξύ τους και η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία.

Την Παρασκευή, σε συνάντηση χωρών του ΝΑΤΟ και συμμάχων τους στο Ράμσταϊν της Γερμανίας δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία για τα άρματα. Μεμονωμένες χώρες, όπως η Πολωνία, έχουν δηλώσει έτοιμες να παραχωρήσουν κάποια άρματα στην Ουκρανία, ακόμη και χωρίς την άδεια της Γερμανίας (που πρέπει να δοθεί γιατί είναι ο κατασκευαστής του άρματος).

Πάντως την Κυριακή η Γερμανία δήλωνε ότι δεν θα αντιταχθεί στην πρόθεση της Πολωνίας.