Στο Αφγανιστάν υπάρχει υπουργείο που τιτλοφορείται «Για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη της κακίας». Από εκεί προέκυψε μια είδηση η οποία, περίεργη καθώς είναι, ταιριάζει απολύτως στη λογική των Ταλιμπάν. «Έχουμε διατάξει τους καταστηματάρχες να κόψουν τα κεφάλια από τις κούκλες βιτρίνας, καθώς είναι ενάντια στη Σαρία», δήλωσε στις αρχές του Ιανουαρίου ο Αζίζ Ραχμάν, επικεφαλής του εν λόγω υπουργείου.





Η επιλογή του ρήματος αντανακλά τι έπρεπε να γίνει. Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, τα κεφάλια από τα άψυχα μοντέλα πάνω στα οποία δειγματίζονται ρούχα έπρεπε να κοπούν. Σύμφωνα με το Ισλάμ, όπως αυτό, φυσικά, αποτυπώνεται στο μυαλό των τωρινών «κουμανταδόρων» του Αφγανιστάν, η απεικόνιση ολόκληρου του σώματος χωρίς κάλυψη προσώπου απαγορεύεται. 

Οικονομικά, αποδείχθηκε ασύμφορο για τους καταστηματάρχες να κόψουν τα κεφάλια και οι Ταλιμπάν υποχώρησαν. Αυτό σήμαινε ότι είχαν το δικαίωμα να τα καλύψουν παντί τρόπω. Όπερ μεθερμηνευόμενον, χρησιμοποίησαν αλουμινόχαρτα, υφασμάτινες κουκούλες, μαντίλες, αλλά και σακούλες.



Φυσικά, οι αντιδράσεις δεν θα γινόταν να τους περνούν πιο αδιάφορα. Μια Αφγανή ακτιβίστρια, η Σάρα Γουαχέντι, έγραψε: «Το μίσος των Ταλιμπάν για τις γυναίκες επεκτείνεται πέρα από τις ζωντανές. Είναι πλέον υποχρεωτικό για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να καλύπτουν τα πρόσωπα από τις κούκλες στις βιτρίνες των καταστημάτων. Αυτές οι δυστοπικές εικόνες είναι ένα σημάδι του πόσο χειρότερη θα γίνει η ζωή των Αφγανών γυναικών αν ο κόσμος δεν σταθεί στο πλευρό τους».



Από την άλλη μεριά, αναρτήσεις στα social media δείχνουν ότι η απόφαση αφορά και στα αντρικά μοντέλα. «Από ό,τι καταλαβαίνω, δεν πρόκειται για μισογυνισμό αλλά απόλυτη απαγόρευση των αγαλμάτων», έγραψε χρήστης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.